DE DAG VAN DE WILDE GANS

Datum:
6.6.2024
Tijd:
12:00-18:30
Locatie:
De Kookfabriek Amsterdam
Door:
SFYN NL
Kosten:
Gratis

Op 6 juni 2024 organiseert het Slow Food Youth Network in opdracht van de provincie Noord-Holland en in samenwerking met de Faunabeheereenheid Noord-Holland de Dag van de Wilde Gans, hierbij ben je van harte uitgenodigd. Hét moment om de wilde gans en het verhaal van dit bijzondere dier op de kaart te zetten. Ben jij erbij?

Waarom de Dag van de Wilde Gans?

Nederland is een echt ganzenland. Door het vele open water en eiwitrijke gras vliegen ze niet door naar het zuiden. Inmiddels zijn de aantallen zó groot, dat de ganzen schade veroorzaken aan landbouw en natuur, en ook de vliegveiligheid is in het geding. Wanneer preventieve maatregelen onvoldoende helpen, worden afschot of ruivangsten ingezet. Alleen al in Noord-Holland werden in 2023 zo’n 40.000 ganzen gedood. Een deel van deze ganzen wordt benut voor consumptie: als specialiteit in restaurants, of als lekkernij op tafel thuis. Het overgrote deel wordt vernietigd, want duurzame afzetmogelijkheden zijn erg beperkt. Zonde, want ganzenvlees is een bruikbare en uit de natuur afkomstige bron van eiwitten. Ook biedt de gans andere grondstoffen voor onder andere dierenvoer en donsproducten.

Doe je mee?

Van jager tot chefkok, van beleidsmaker tot ecoloog, en van student tot kunstenaar: iedereen is welkom om mee te denken. Op 6 juni 2024 komt de hele keten rondom de wilde gans samen om elkaar te inspireren en samen praktische oplossingen te bedenken.  Deel deze uitnodiging gerust met  andere geïnteresseerden. Heb je zelf een toevoeging, bijzondere bijdrage, of goed idee voor de verwaarding of waardering van de wilde gans? Stuur een mail naar dagvandewildegans@sfyn.nl

Praktische informatie en aanmelden

Datum: 6 juni 2024

Tijd: 12:00-18:30

Locatie: De Kookfabriek Amsterdam

Kijk voor meer informatie en meld je aan op www.dagvandewildegans.nl. Let op: het aantal plaatsen is beperkt.