Op dinsdag 2 september duikt SFYN de bodem in bij Boerderij de Groene Griffioen in Weesp en gaan we op zoek naar het terroir van de Nederlandse veengrond. Boer Boy geeft ons een rondleiding over zijn bedrijf, we gaan in gesprek met innovatie ondernemers en eten heerlijke hapjes direct uit het veen.
Terroir van het Veen
Waar in de wijn al eeuwen van terroir wordt gesproken, zijn de smaken van het Nederlandse landschap nog onontgonnen terrein. Onze bodem bepaalt voor een groot deel wat waar groeit en hoe ons voedsel smaakt. Natte veengronden kunnen hele interessante gewassen met zich meebrengen, zoals cranberries, watermunt, lisdodde en wilde rijst. Waar veen is afgewaterd, zoals bij de Groene Griffioen in Weesp, is het zeer geschikt voor grasland. En dat levert unieke melk(producten) op!
Alleen staat het landschap onder druk: we moeten niet alleen voedsel verbouwen, maar ook wonen, recreëren en nog veel meer. Hoe ziet dit veenlandschap er in de toekomst uit? Samen met kunstenaar Arne Hendriks, boer Boy, Sietske Klooster van de Melksalon, kaasmaker Marrit Kyong Ok Schakel en de creatievelingen van RePeat gaan we hierover in gesprek. Ontmoet gelijkgestemden en ga in gesprek met professionals die misschien wel een hele andere visie op ons voedsellandschap hebben.
Neem jouw collega's en geïnteresseerden mee - iedereen is welkom!
Praktische informatie:
Tickets koop je via deze link!
Foto: Peter de Klerk