10 TIPS TEGEN VOEDSELVERSPILLING

Gepost:
9.10.2021
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Het is weer december, een feestmaand bij uitstek! Een dinertje hier en een borreltje daar, maar het is ook een maand waarin we vaak een overschot aan voedsel verspillen.

En dat is zonde! Want als je voedsel verspilt, verspil je ook water, land, energie en CO2 dat gebruikt is om voedsel te produceren en transporteren. Daarom dagen wij jou deze maand uit om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Hoe? Lees hier 10 tips om voedselverspilling te voorkomen. Zo is jouw december een #feestzonderwaste.

Voedselverspilling voorkomen is niet moeilijk. Door precies te kopen wat je nodig hebt, op maat te koken en slim te bewaren voorkom je dat je eten moet weggooien. Dat is beter voor het milieu én je portemonnee. Lees hier onze 10 tips om voedselverspilling tegen te gaan.

1. Check wat je op voorraad hebt
Vaak heb je meer dan je denkt! Trek eerst de koelkast en voorraadkast open voordat je boodschappen gaat doen. Op die manier voorkom je dat je te veel producten in huis haalt of producten die bijna over de datum zijn over het hoofd ziet. Heb je geen fotografisch geheugen? Maak dan een foto van je koel- en voorraadkast!

2. Maak een boodschappenlijstje
De markt en de schappen van de supermarkt liggen vol verleidingen. Maar wie boodschappen doet met een lijstje op zak, doet veel minder impulsaankopen. Schrijf dus op wat je écht nodig hebt en je zult uiteindelijk minder voedsel verspillen én ook nog eens geld overhouden.

3. Meten is weten
Gebruik een maatbeker voor rijst, pasta e.d. Dit helpt je om niet in de verleiding te komen om er toch nog een flinke scheut bij te doen.  Zo hoef je uiteindelijk minder weg te gooien.

4. Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit
Het verkeerd interpreteren van de THT-datum op producten is een belangrijke oorzaak van voedselverspilling. De THT-datum is slechts een kwaliteitsgarantie van de producent (terwijl de TGT-datum wel de uiterste datum is waarop je een product kunt eten). Vertrouw dan ook bij de THT-datum op je eigen zintuigen voordat je iets weggooit.

5. Bewaar voedsel op de juiste manier
Wist je dat je tomaten, aubergine, paprika, basilicum en bananen beter buiten de koelkast kunt bewaren? En dat 4 graden celsius de juiste temperatuur is voor de koelkast? Op die manier kan je producten langer bewaren.

6. First in, first out
Leg de producten die eerst op moeten (met de kortste houdbaarheidsdatum) voorin de koelkast. Het spreekt voor zich, maar open geen nieuw zakje kaas als er al een open zakje ligt.

7. Bewaar groente door ze te conserveren, fermenteren, inmaken of pekelen…
Het klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar het is makkelijker en leuker dan je denkt! Een halve komkommer bewaar je bijvoorbeeld in een potje met azijn, water, suiker en chili peper en serveer je als frisse snack bij bijvoorbeeld een rijstgerecht. Je kan eindeloos variëren! Geen idee wat al die termen zijn? Restaurant Instock biedt masterclasses aan waar je dit kan leren. Check hun agenda hier. Of lees hun kookboek, ook leuk!

8. Bewaar je restjes in goed afsluitbare bakjes
Eten over? Fijn! Als je het goed bewaart, kun je het later die week nog prima eten. Neem het mee als lunch, verwen jezelf door een avondje lekker niet te koken of vries het in!

9. Organiseer een eat-in
Het is een échte SFYN traditie om een diner te organiseren waarbij alle genodigden hun eigen good, clean en fair gerechtje meenemen. Voordat iedereen aanvalt, vertel je wat je gemaakt hebt en waar de ingrediënten vandaan komen. Heb je na afloop restjes over? Deel die met je vrienden, je buurman of je oma. Er bestaan ook verschillende apps (waaronder www.thuisafgehaald.nl) waarop je je eten kunt aanbieden aan anderen of juist zelf eens kunt kijken wat er bij anderen over is. Zo maak je je medemens ook nog eens superblij.

10. Geef het aan de beestenboel
Last but not least, ga eens langs bij een boer uit de buurt en vraag hem of haar wat hij/zij met jouw groente- en fruit restjes kan. Misschien zijn zijn/haar varkens  of kippen dol op jouw voedselrestjes. Zo leer je ook je omgeving beter kennen, win-win!

Wat doe jij om voedselverspilling tegen te gaan? Deel jouw tips en verhalen op social media via #verspillingsvrij en #feestzonderwaste.

Beeld // Elisabeth Lanz voor Slow Food Nederland
Tekst // Slow Food Youth Network

Inspiratie voor deze blog kwam tot stand dankzij onze vrienden van restaurant Instock.

Samen Tegen Voedselverspilling
SFYN Nederland is stakeholder in de alliantie van
Samen Tegen Voedselverspilling. Als stakeholder richten wij ons op het voorkomen, verminderen en verwaarden van voedselverspilling in de gehele voedselketen. Binnen de alliantie zetten organisaties, overheid en kennisinstellingen zich gezamenlijk in om verspilling tegen te gaan, door krachten te bundelen en te werken aan één gezamenlijk doel: dat Nederland als één van de eerste landen ter wereld voedselverspilling met de helft weet te verminderen.

Download PDF

Sep 2, 2021 3:17 PM