DE OOGSTCAMPING

Gepost:
9.1.2021
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Appels, pompoenen en bloemkolen oogsten op ’t land, ’s avonds en in het weekend lekker eten van producten uit de omgeving, leren over de Nederlandse landbouw én elke vrijdag een gezellig oogstfeest op de boerderij. Als seizoenarbeider in Flevoland geniet je van al het voorgaande én verdien je zo’n €500 per week voor al je noeste arbeid. Klinkt goed? Lees dan snel verder!

In verband met de coronacrisis hebben veel boeren moeite om genoeg buitenlandse seizoenarbeiders te vinden voor dit oogstseizoen. Tegelijkertijd zijn er veel mensen in de horeca- en evenementenbranche – die als gevolg van de crisis – tijdelijk geen werk hebben. Het initiatief ‘De Seizoenarbeiders’ koppelt deze tijdelijk werkloze mensen aan boeren die wel wat extra handjes kunnen gebruiken.

Kamperen (en werken) bij de boer in Flevoland
Ook in Flevoland zijn boeren naarstig op zoek naar seizoenarbeiders. De akkers zijn echter niet goed bereikbaar vanuit Amsterdam en andere steden. Om meer jongeren de mogelijkheid te bieden bij Flevolandse boeren te werken, openen Slow Food Youth Network Nederland (SFYN Nederland), Boerkok, Flevoboeren en NijkAgro vanaf zaterdag 8 augustus een tijdelijke Oogstcamping.

Wat kan je verwachten?
Seizoenarbeiders uit heel Nederland komen naar Lelystad om bij Boerkok te logeren voor een werkvakantie. Vijf dagen appels, pompoenen en bloemkolen oogsten, en in de avonden en weekenden goed en lokaal eten, leren over de Nederlandse landbouw en muziek. Elke dag wordt er door een chefkok gekookt met vers geoogste producten en er worden rondleidingen bij boeren in de buurt georganiseerd. Op de zaterdagen is er een boerenmarkt en op de vrijdagen wordt de VrijMiBo omgetoverd tot een heus oogstfeest voor seizoenarbeiders en boeren. Met een week werken verdienen de nieuwe seizoenarbeiders ongeveer € 500,00 euro en krijgen ze op de camping elke dag een programma, ontbijt, lunch en avondeten. Een win-win voor de boeren én de seizoenarbeiders!

Word jij ook seizoenarbeider?
Sta jij graag met je voeten in de klei? Wil je meer leren over het landleven in Flevoland en kan jij deze zomer wel een extra zakcentje verdienen? Meld je aan als seizoenarbeider via www.deseizoenarbeiders.nl. De Oogstcamping is open van zaterdag 8 augustus tot en met zaterdag 5 september en is alleen toegankelijk voor tijdelijke seizoenarbeiders die zich via www.deseizoenarbeiders.nl aanmelden.

Over De Seizoenarbeiders
De Oogstcamping is een initiatief van De Seizoenarbeiders en wordt gerealiseerd in samenwerking met het Slow Food Youth Network (SFYN) Nederland, Boerkok, NijkAgro en boeren uit Flevoland. Een belangrijk doel van De Seizoenarbeiders is het versterken van de verbinding tussen stad en platteland. Door boer en burger door middel van werk samen te brengen creëren de initiatiefnemers een context voor meer wederzijdse betrokkenheid en begrip. Daarnaast willen ze door middel van verhaal en beeld een breed publiek inzicht geven in wat er nodig is om onze landbouw en voedselvoorziening draaiende te houden, met speciale aandacht voor de rol van seizoenarbeiders. Tenslotte kan het succes van dit initiatief mogelijkheden bieden om op lange termijn werkgelegenheid in de landbouwsector voor Nederlandse jongeren makkelijker te realiseren.

Tekst // Lianne de Bie & Jur Jacobs
Beeld // Kester Scholten


Download PDF

Sep 1, 2021 1:12 PM