Terug naar NIeuWS

SFYN UTRECHT

PRATEN OVER POEP

Gepost:
9.10.2021
Locatie:
Heading
Door:
SFYN UTRECHT

Wist je dat er zeven verschillende typen poep zijn? En dat het niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je ontlasting belangrijk is om vezelrijk en gevarieerd te eten? In deze eerste Hier zit een luchtje aan praten we daarom over poep. Een springplank voor themajaar Poep Onder de Loep, waarin we verschillende thema’s aankaarten: van menselijke poep tot mestoverschot.

Verschillende soorten poep
Poepen is voor iedereen de normaalste zaak van de wereld, maar toch is het een beetje een gênant onderwerp. Al helemaal als er iets mis mee is. Onzin, zo vinden wij.  Maar, wat is ‘normale’ poep eigenlijk? In de medische wereld wordt menselijke ontlasting in zeven categorieën verdeeld met de Bristol Stool Chart.

Van losse harde keuteltjes (type 1) tot diarree (type 7). De vorm van de ontlasting hangt af van de tijd dat deze in de darmen is geweest. Naast de verschillende vormen die poep kan aannemen, is ook de manier waarop deze vormen tot stand komen belangrijk. De Groene Vrouw, auteur van twee boeken over poep, legt uit hoe de ideale stoelgang hoort te gaan:

  • Je kunt in principe dagelijks 1 of 2x naar het toilet
  • of toch in ieder geval volgens je eigen regelmatige patroon (dat mag dus best 1x per twee dagen of 3x per dag zijn, als het maar regelmatig is)
  • Je kunt soepel en snel poepen, zonder te hoeven persen
  • Je hebt slechts 1 of 2x afvegen nodig om schoon te worden
  • Je hebt geen last van krampen of pijn, voor of tijdens het poepen
  • Je poep ziet eruit als een 3-4 op de Stool Chart…
  • …en blijft niet drijven of aan de pot plakken
  • Je huisgenoten durven binnen 10 minuten ook de ruimte weer te betreden

Verder varieert de kleur van normale ontlasting van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (de kleur van chocoladepasta). Donkerbruine ontlasting heeft iets langer in het lichaam gezeten. De bruine kleur ontstaat door de omzetting van bilirubine in de dunne darm. Bilirubine is een afbraakproduct van hemoglobine, de stof die rode bloedcellen hun kleur geeft.

Voeding en poep
Wat en hoe moet je nou eten om je poep gezond te houden of te krijgen? Je darmflora floreert wanneer je gevarieerd, hygiënisch, langzaam, niet te veel, regelmatig en vooral vezelrijk eet. Vezels oftewel voedingsvezels zitten uitsluitend in plantaardige voedingsmiddelen, dus niet in dierlijke producten. Het zijn delen van planten die niet, of slechts deels, door je lichaam kunnen worden verteerd. De vezels zwellen op in de darmen en werken als een soort spons, daarmee zorgen ze voor een vaste maar toch soepele ontlasting.

Hier een lijstje van vezelrijke producten

  • Volkoren- en roggebrood
  • Aardappelen
  • Volkoren pasta
  • Zilvervliesrijst
  • Peulvruchten: bonen, erwten, linzen
  • Groenten (ook rauwe groenten)
  • Fruit
  • Volkorenbiscuit, muesli(repen), rijstwafels en popcorn

Elk vezelrijk product bevat weer verschillende soorten vezels, probeer daarom zo veel mogelijk te variëren. Verder kan je ook letten op genoeg drinken, bewegen, voldoende slaap, minder stress, rust en regelmaat en ontspanning. Poep bestaat voor het grootste deel (75%) uit water. De rest is een combinatie van onverteerbare voedselresten (vezels) en levende en dode bacteriën, darmwandcellen, zouten en slijm.


Eerste event: Je Lichaam als Poepmachine / Ger Rijkers

Gelukkig zijn wij van YFM Utrecht niet de enigen die het praten over poep willen normaliseren. Utrechts initiatief Het PoepPaleis is de eerste plek waar je op een leuke manier alles over poep en poepen kunt ontdekken. Hun missie: “Meer over poep gaan praten, zodat problemen eerder gezien en verholpen kunnen worden. En dat iedereen op regelmatige basis een eigen poep-check doet. Want je poep zegt iets over je gezondheid.” Deze poep-check kun je de tips uit dit artikel uitvoeren!

Ben je na dit artikel benieuwd geworden naar de reis die je voedsel in je lichaam aflegt voordat het in de wc terecht komt? Tijdens ons eerste event Je Lichaam als Poepmachine op maandag 27 maart legt professor en darmexpert Ger Rijkers uit hoe het maagdarmstelsel precies in elkaar zit, hoe je darmen nutriënten maken van voedsel en hoe de onverteerbare voedselresten uit het lichaam verwerkt worden. Een avondvullend programma waarin alle vragen over voeding, darmen en poep beantwoord zullen worden. Bekijk het event op facebook of meld je aan!

Meer weten over poep? Deze bronnen zijn voor dit artikel gebruikt:

Bristol Stoelgangsschaal
Groene Vrouw
De Poepwijzer
Maag Lever Darm Stichting
Het Klokhuis
Complete lijst met vezelrijke voeding

Geschreven door: Charlotte van den Arend

Download PDF

Sep 1, 2021 1:14 PM