SFYN KANTOOR GOES ITALY

Gepost:
11.28.2023
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

In september 2023 bracht het SFYN kantoor (Maria, Sterre en Guusje) een bezoekje aan het Cheese festival in Bra en het Slow Food kantoor. Lees hier het verslag en leer over de werkreis en het internationale netwerk!

Zondag 17 september 2023 

Na een lange reisdag troffen we Ernst en Barbara bij Caffé Vittorio voor koffie. Na een ‘wie doet ook alweer wat’-rondje sneed Ernst al gauw het onderwerp politiek aan. Er loopt al een tijdje een idee om politiek actieve SFYN’ers uit te nodigen op een avond voor de verkiezingen. Niet om jongeren te overtuigen op een bepaalde partij te stemmen, maar wel om te laten zien hoe dat politieke proces eigenlijk gaat en ruimte om vragen en perspectieven uit te wisselen.Daarna begon de rondleiding over het Cheese-terrein. Ernst en Barbara vertelden de verhalen van de producenten, over allerlei soorten kaas, en de geschiedenis en het karakter van Slow Food.

Toen we voor hét Slow Food restaurant, Boccondivino, stonden, probeerde Barbara een tafel voor ons te reserveren. Ze namen geen reserveringen aan maar hadden wel meteen een tafel voor vijf beschikbaar - dat lieten we ons geen twee keer zeggen! Onder het heerlijke eten en wijn brainstormden we verder over de SFYN politiek dag, en bonden we over de relaties tussen SFYN, Slow Food Nederland, en het internationale netwerk. Barbara wist ons alles te vertellen over het menu en alle bijzondere Praesidia producten die in de keuken gebruikt werden. Daarna gaven Ernst en Barbara ons een tour door het restaurant, wat uitkeek over een geweldig binnenplaatsje waar de geruchten gaan dat daar ooit de Slow Food movement is begonnen. Wat een geluk en voorrecht dat wij, als nieuwe generatie Slow Food, daar mochten dineren.

De tour ging na het eten verder. We stuitten op Ludo van de Coffee Coalition. Hij vertelde ons over zijn werk en wij beloofden de volgende dag de koffietent te bezoeken. Inmiddels liepen wij op onze laatste benen en konden we de ‘Youth’ in SFYN even geen recht doen - dus vroeg naar bed om op dag twee weer vol energie op te staan.

Maandag 18 september 2023 

's Maandags was het op Slow Cheese Festival een stuk rustiger dan zondag, waardoor er ruimte was om in gesprek te gaan met de producenten van de Presidia, Slow Food communities die elke dag werken om de inheemse veerassen, lokale fruit- en groentesoorten, brood, kaas, vleeswaren en meer te beschermen. Het was bijzonder deze mensen te zien en te spreken, aangezien ze op een hele andere manier werken voor Slow Food dan wij, als kantoor. Het Slow Food keurmerk wordt duidelijk met trots gedragen en de producenten praten gepassioneerd over hun producten en etaleren hun werkwijze.

Zoals beloofd maakten we een stop bij de Coffee Coalition, een internationaal, open netwerk dat alle deelnemers die betrokken zijn bij de keten van koffie verenigt, van boer tot consument. Mario vertelde dat Coffee Coalition gelooft dat kwaliteit en goede landbouwpraktijken hand in hand gaan. Na ons gesprek ondertekenden we het Manifesto dat pleit voor hoge kwaliteit koffie, waarin het werk van de boer gewaardeerd wordt en met een transparantere en meer traceerbare keten. Hierna zijn we door Mario elk naar een koffiebrander verwezen om meer te leren over de verschillende smaken en manieren van koffie zetten.

Rond het middaguur zaten we klaar om drie lokale kazen te proeven. Na de proeverij zijn we verder gegaan met producenten ontdekken en spreken. Hier raakten we aan de praat met een wijnmaker uit Sardinië en zijn we uitgenodigd om te komen helpen oogsten op de boerderij van Michele. Na heerlijke mozzarella en pistaches te hebben geproefd zijn we gaan lunchen bij een van de Slow Food restaurants in Bra. In Restaurant Local ontmoetten we oud collega Nicky (en Moes!). Leuk om te zien dat het netwerk elkaar zo op andere plekken in de wereld vindt.

Hierna was het tijd voor aperitivo met Carlotta. Zij is regional network coördinator van SFYN communities in Noord-Europa. Hier leerden we echt het hart van het Slow Food international kantoor kennen in Italiaanse stijl. Carlotta heeft het gehad over hun evenementen in Brussel in november en ons uitgenodigd deel te nemen aan het protest dat ze aan het organiseren zijn. Ook ontmoetten we Andrea en Andrea, waarvan een er werkzaam is bij de afdeling biodiversiteit en de ander zich bezighoudt met funding. Het was leuk om te zien dat deze jonge mensen zich ook inzetten voor Slow Food en er was een goede klik.

Dinsdag 19 september 2023

Dinsdagochtend was het tijd om Bra te verlaten en maakten we ons klaar voor vertrek naar Turijn. In hostel Combo was het tijd om een paar uur te werken. Voor het avondeten gingen we langs Wijnbar Orma, waar we aan de praat raakten met local Amadeo. Ook de kleine supermarkt in de straat van Orma, waar we onderweg een kleine stop maakten, verkocht Slow Food producten en we raakten in gesprek met de verkoopster over Slow Food. In de gesprekken met locals merkten we dat Slow Food écht verbonden is aan de culinaire aspecten van eten en dat het belang van lokaal geproduceerd voedsel onlosmakelijk verbonden is met de smaak ervan. 

We sloten de dag af met een etentje bij Magazzine 52. Dit prachtige restaurant met lokale gerechten overtrof al onze verwachtingen. Tijdens het diner hadden we een diepgaand gesprek over wat eten voor ons persoonlijk betekent. Voordat we gingen eten namen we een moment stilte en ook hierdoor reflecteerden we op hoe SFYN onze connectie met eten heeft beïnvloed. We hebben het veel gehad over toegankelijkheid van voedsel en dat dit niet vanzelfsprekend is. Ons gesprek bevestigde dan ook dat we dit thema ook zeker in de academie willen verwerken.

Woensdag 20 september 2023

Op woensdag gingen we vroeg uit de veren, aangezien we moesten afreizen naar de University of Gastronomic Sciences. Om 10:00 uur werden we verwacht in Pollenzo om de opening van het academisch jaar door Carlo Petrini bij te wonen. Vooraan  tussen alle eerstejaarsstudenten zaten we aandachtig te luisteren naar hoe de oprichter van Slow Food de studenten toesprak. Zijn college ging voornamelijk over het boek 'De fysiologie van de smaak', geschreven door Jean Anthelme Brillat-Savarin in 1825. Van het ontstaan van de eerste cafés tot de hedendaagse vraagstukken over hoe we onze groeiende wereldbevolking gaan voeden, Petrini schetste het belang van gastronomie in al deze vraagstukken. Zo is de geschiedenis van ons voedsel dus zowel politiek, als cultureel, en economisch. Petrini's quote "A gastronome that is not an environmentalist is stupid, and an environmentalist that is not a gastronome is sad" vat dat goed samen. Gastronomie is de belichaming van een grotere beweging, hoe voor de aarde te zorgen zodat deze ons kan blijven voeden? Hierin valt ons op dat in Italië de passie voor 'goed' voedsel gaat over het waarborgen van traditionele praktijken, wat vaak hand in hand gaat met lokaal en seizoensgebonden eten. Het gaat over de landbouw, hoe je met dieren omgaat, over de culturele aspecten van het gebied, en het gaat over de natuur. 

"A gastronome that is not an environmentalist is stupid, and an environmentalist that is not a gastronome is sad"

Na Petrini's college wacht Francesco ons op om ons rond te leiden in de universiteit. Hij vertelt ons over het gebied, het gebouw en de functie die het vroeger had. Hoewel het gebouw erg oud lijkt, is het 150 jaar geleden gebouwd in de stijl van een kasteel dichtbij het terrein. Als grote verrassing lopen we een kelder in waar zich een enorme wijnbibliotheek bevindt. In dit archief staat enorm veel kennis over Italiaanse wijnen opgeslagen. Zelfs de bodem waarop de druifsoort verbouwd is, staat erbij. Dit vinden we natuurlijk een mooie toevoeging, gezien de belangrijke rol van de bodem vaak onderbelicht is. Daarna namen we de bus naar Bra om de rest van het Slow Food kantoor te ontmoeten. Andrea van Biodiversity leidde ons langs alle verschillende kantoren en stelde ons aan iedereen voor. Daarna kregen we een werkplek in het kantoor van Carlotta en gingen we ieder in gesprek met verschillende experts.

Na het avondeten in Turijn spraken we af met Jorrit Kiewik, oud directeur van SFYN Nederland. Jorrit deelde veel over zijn huidige ervaringen als coördinator van SFYN international maar ook zijn academie ervaringen van vroeger. Hij deelde inzichten over het belang van het internationale netwerk en hoe wij als SFYN ook gebruik mogen maken van het internationale netwerk. Verder vertelde Maria dat haar opiniestuk was gepubliceerd. Jorrit vond dit een prachtige ontwikkeling en benoemde hoe belangrijk het kan zijn om zulke opiniestukken de buitenwereld in te brengen. Het was leerzaam om van Jorrit te horen hoe de organisatorische structuur van Slow Food in elkaar steekt, en dat ons bezoek echt nieuwe samenwerkingen kan zoeken.

Donderdag 21 september 2023 

Donderdagochtend begonnen we tijdens ons klassieke ontbijtje cappuccino en (pistache) croissant bij Combo aan dit verslag. Terwijl we een korte samenvatting typten van alles wat we hadden gedaan, kwamen allerlei details weer boven en werden we steeds enthousiaster over alles wat we hebben geleerd. Nogmaals beseften we hoe waardevol deze reis is geweest voor ons begrip van Slow Food, voor het netwerk, en bovendien onze onderlinge teambuilding. We voelen ons overprikkeld door alle avonturen maar vooral heel voldaan over alles wat we hebben geleerd. In de trein naar het vliegveld schreven we de rest van het verslag uit.

Download PDF

Oct 3, 2023 11:54 AM