TWEEDE KAMER VERKIEZINGEN

Gepost:
9.10.2021
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

17 maart is het zo ver, we mogen weer stemmen! Zet de verkiezingen met hoofdletters in je agenda, want stemmen is misschien wel belangrijker dan ooit.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je gaat stemmen. Maar vind je een duurzaam, gezond en eerlijk voedselsysteem net zo belangrijk als wij? Werp dan even een blik op deze lijst die SFYN’er Marije Ploeg speciaal voor ons samen stelde. Van de grootste partijen licht ze de kandidaat uit die zich het meest uitspreekt over ons voedselsysteem.

Tjeerd de Groot – D66 plek 8
Tjeerd schrijft zelf: ‘Na bijna 30 jaar gewerkt te hebben aan de verduurzaming van de voedselproductie, is het tijd om dit onderwerp hoger op de politieke agenda te zetten. We eten de aarde kaal als we zo doorgaan. Daarom is het tijd voor een nieuwe groene revolutie. Daar kan Nederland een voortrekkersrol in vervullen. Daar wil ik mij in Den Haag voor inzetten.’ Klinkt goed toch? Daarnaast geeft hij hier ook nog eens aan meer aandacht te willen voor gezonde voedselkeuzes.


Laura Bromet – GroenLinks Plek 4
Laura Bromet wilde als kind boer worden en woont al haar hele leven op het platteland. Het schijnt dat haar eerste baantje bij de slager was. Boer is ze niet geworden, maar ze maakt zich wel al vele jaren sterk voor een goed voedsel- en landbouwbeleid. Eerst als wethouder en sinds 2017 in de Tweede Kamer. Wat ze in die tijd al voor elkaar heeft gekregen? Onder andere dat er meer geld naar voedselbank is gegaan. Ze is dus ook nog eens heel sociaal. Meer lees je hier.

Carola Schouten – Christen Unie plek 2
Do we need to say more? Hoewel we het niet altijd eens zijn, heeft Carola Schouten met onder andere haar visie op landbouw, natuur en voedsel wel het onderwerp weer op de kaart gezet. We zijn blij haar weer op de lijst van de Christen Unie terug te vinden. En dit heeft ze toch goed gezegd: ‘Ons huidige landbouwsysteem is erop gericht zoveel mogelijk te produceren tegen zo laag mogelijk kosten. Na de WOII was dat ook de grote opdracht. Inmiddels staat onze landbouw daardoor wel steeds meer onder druk. Het wordt nu de uitdaging om met zo min mogelijk grondstoffen en dus minder belastend voor het milieu, ons voedsel te produceren.’

Daan de Neef – VVD Plek 34
Een VVD’er die vooral van dieren houdt? Hij bestaat en is ook nog eens scherp op het gebied van voedselinnovatie. Quote: ‘Ik sta voor een Nederland waarin we niet alleen goed voor mensen zorgen, maar ook voor dieren. Op dit moment worden dieren niet goed beschermd tegen mishandeling en verwaarlozing. Dat wil ik echt veranderen. Ook wil ik een scherp oog houden voor innovatieve ontwikkelingen rondom kweekvlees en vleesvervangers’.

Joris Thijssen – PvdA plek 6
Deze man hing aan een touw tussen twee windmolens te hangen en zo de toegang te blokkeren tot de haven naar Nederlands grootste kolencentrale. Activistisch? Zeker. Maar wat verwacht je ook anders van de directeur van Greenpeace? Hoewel hij zich niet specifiek inzet voor het voedselvraagstuk, verdient hij als actievoerder en strijder voor het klimaat toch wel een plekje in ons SFYN hart. Meer weten over zijn avonturen? Lees het hier.

Jaco Geurts – CDA plek 11
Jaco Geurts is verkozen tot de landbouwpoliticus van 2020. Hij zet zich in voor boeren en een leefbaar platteland. Hij zegt hierzelf: “Mijn ambitie om actief te worden in de politiek heb ik van huis uit meegekregen. Als voormalig varkenshouder en belangenbehartiger zet ik mij in voor de belangen van boeren en ondernemers, en voor een duurzame toekomst voor de agrarische sector. Als er ergens problemen spelen, ga ik het liefst zelf ter plekke poolshoogte nemen. Dat is de beste manier om echt iets te kunnen betekenen voor mensen. Om dat vervolgens als volksvertegenwoordiger aan te kaarten in ‘Den Haag’.

Fenna Feensta – SP Plek 17
Fenne Feenstra studeerde landbouw op het Van Hall Larenstein en werkte ook enkele jaren in de voedselindustrie. Tegenwoordig werkt ze als docent data-science en voorzitter van de medezeggenschapsraad bij de Hanzehogeschool. Daarnaast is ze actief voor milieudefensie én spreekt in haar korte biografie op de website van de SP zelfs over gezond eten. Met haar quote “Ik wil een fundamenteel andere politiek waar niet de markt maar het welzijn van alle mensen én het milieu de nieuwe maat zijn’, voelen wij ons zeker aangesproken.

Tekst // Marije Ploeg

– Dit artikel is geschreven in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen die plaats vinden op woensdag 17 maart.

– SFYN roept consumenten op gebruik te maken van hun stemrecht en wij vragen hen te kiezen voor een partij of partijleider die zich inzet voor een schoner, eerlijker en duurzamer landbouw- en voedselsysteem

– Meer van SFYN? Volg ons op Instagram en Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Download PDF

Sep 1, 2021 1:34 PM