Een foto van een rode peper tussen groen blad.
Terug naar NIeuWS

SFYN UTRECHT

SFYN Schrijft - Paprika’s en pepers

Gepost:
1.6.2022
Locatie:
Heading
Door:
SFYN UTRECHT

De paprika klinkt als hartstikke Nederlands en wordt in veel gerechten gegeten, zelfs als snack! Ook de pittige Spaanse peper raakt steeds meer ingeburgerd.

Oorsprong

De paprika is geteeld vanuit de pittige Spaanse peper. De peper komt uit Zuid-Amerika waar de Indianen het gemalen door hun voedsel aten. Columbus nam het mee naar Europa. Via Turkije kwam het in Hongarije waar de peper is gekweekt tot de paprika. De naam paprika komt ook uit het Hongaars  waar paprika pepertje betekent. Daarnaast speelt deze groente een belangrijke rol in de Hongaarse keuken

Eigen moestuin

Vanaf eind januari zaaien in potjes, zet deze op een warme plek (>18 oC), zonnige en beschutte plaats. Geef elke dag water. Laat de plant steunen op bijvoorbeeld stokken en dief regelmatig (zijscheutjes weghalen).

Bij de boer

Paprika’s en pepers groeien in kassen omdat ze daar de beste omstandigheden kunnen creëren met klimaatbesturing en voedingsregelaars. De eerste bloem wordt altijd verwijderd, omdat deze een onregelmatig gevormde paprika/peper vormt. Er groeien wel 60 vruchten aan een plant die wel 3 tot 4 meter hoog kan worden.

Kleurtjes

Vrolijk zijn ze zeker in je gerecht! Er bestaan maar liefst acht kleuren paprika: groen & paars (scherpe smaak), rood, geel, wit & oranje (zoet), bruin en lichtgroen. Peper bestaat ook in verschillende kleuren zoals geel, groen, rood en oranje.

Lomboks

Lombok is toch een wijk in Utrecht??! Pepertjes worden ook wel lomboks genoemd, omdat ze veel verbouwd werden op het Indonesische eiland Lombok.

Oepsss

Peper is heet door de capsaïcine wat het bevat. Dit stimuleert warmtezintuigen in de mond en wekt zo de indruk van hitte. Deze warmtezintuigen zitten ook in de anus, dus het is mogelijk dat je op de wc ook weer de hitte kan ervaren! Niet zo gek dat ze ook in pepperspray gebruikt worden ;).


Tekst // Simone Rijlaarsdam

Beeld // Dicky Wauyari

Download PDF

Jan 6, 2022 4:44 PM