LIANNE DE BIE NIEUWE DIRECTEUR VAN SFYN

Gepost:
9.1.2021
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Lianne de Bie is per 12 augustus 2019 de nieuwe directeur van Slow Food Youth Network Nederland (SFYN Nederland). Lianne volgt daarmee Jorrit Kiewik op, die sinds 2016 de beweging leidde.

Lianne heeft zich het afgelopen jaar met veel enthousiasme ingezet als voorzitter van SFYN Utrecht, daarnaast  werkte zij als programmamaker bij LTO Noord, waar zij zich bezig hield met het verbinden en informeren van jonge agrarische ondernemers, en was zij actief voor de pan-europese politieke partij Volt. Haar betrokkenheid bij verschillende maatschappelijke vraagstukken bevestigde voor haar het belang van SFYN: goed, veilig en duurzaam voedsel voor iedereen. Lianne: “SFYN is een netwerk van en door jongeren. Jongeren die zelf bijdragen aan een beter en gezonder voedselsysteem, en die ook anderen inspireren om zich in te zetten voor deze verandering, waaronder gevestigde bedrijven en overheden.”

Lianne vervolgt: “Daarnaast vind ik het fantastisch dat SFYN een beweging is die ergens vóór is, constructief wilt zijn en in gesprek gaat met mede- én tegenstanders. Hier wil ik als nieuwe directeur op voortbouwen, want juist met deze instelling kunnen we de uitdagingen van deze tijd aan en komen we samen verder.”

“Jongeren zijn een onmisbare schakel in de verandering naar een beter  voedselsysteem”
– Lianne de Bie

Voedsel verbindt
Van boer tot bierbrouwer en van chefkok tot wetenschapper, SFYN brengt jongeren met verschillende achtergronden uit het hele land bij elkaar. Lianne: “Ondanks de verschillen in ons netwerk gaan jongeren discussies niet uit de weg. Juist vanuit die verschillen streven we naar een beter voedselsysteem voor iedereen. Dat is de kracht van SFYN.” Lianne vervolgt: “Het gaat erom dat je je verantwoordelijk voelt voor de rol die jij als consument, burger, ondernemer of werknemer hebt en je eigenaar voelt van de verandering die jij mogelijk kan maken. Steeds meer jongeren, binnen en buiten ons netwerk, voelen die verantwoordelijkheid al en zijn hierin een onmisbare schakel. De komende twee jaar wil ik mij focussen op het creëren van meer eigenaarschap in de voedselketen.”

Jorrit Kiewik naar SFYN Global
Met de aanstelling van Lianne de Bie, zal Jorrit Kiewik SFYN Nederland verlaten. Jorrit was sinds 2015 bij SFYN betrokken en werd in 2016 directeur, waarna hij de naam veranderde van Youth Food Movement (YFM) naar Slow Food Youth Network en meer aansluiting zocht bij de wereldwijde beweging. Hij startte SFYN Food Pioneers, een netwerk dat duurzame voedselondernemers samenbrengt en kennis laat delen. Daarnaast schoof hij meerdere malen aan bij ronde tafels van de Tweede Kamer, leidde meerdere succesvolle campagnes voor beter voedselbeleid en fietste hij in de zomer van 2018 naar Italië voor het grootste Slow Food evenement ter wereld. Jorrit zal zich de komende tijd gaan richten op de ontwikkeling van de internationale beweging als directeur van SFYN Global.

“Ik heb de vlag van SFYN Nederland 3 jaar lang met trots gedragen en geef hem nu vol vertrouwen door aan Lianne”
– Jorrit Kiewik

Jorrit: “Als directeur van SFYN Nederland heb ik mijzelf en mijn generatie gestimuleerd om het voedselsysteem te doorgronden en verbeteren. Dit wil ik voortzetten in mijn directeurschap bij de internationale tak van SFYN. Ik heb drie jaar lang – met trots – de vlag van SFYN Nederland gedragen en geef hem nu vol vertrouwen over aan Lianne. Met haar ervaring bij SFYN Utrecht ben ik ervan overtuigt dat zij onze beweging veel goeds gaat brengen.”

Over Lianne
Lianne de Bie (1993) groeide op in Langbroek, een dorp ten zuidoosten van Utrecht. Daar bracht zij veel tijd door op de boerenbedrijven van haar beide grootouders en is haar interesse voor gezond en lekker voedsel geboren. Dit werd later versterkt door haar werk in  de kaas- en delicatessenwinkel van haar schoonouders. Tijdens haar studie aan de Wageningen Universiteit kwam ze in aanraking met de negatieve gevolgen van onze voedselproductie en deed ze o.a. onderzoek naar de milieueffecten van bananenplantages in Costa Rica en verzilting van agrarische percelen in Noord Nederland. Terug in Nederland sloot Lianne zich al snel aan bij SFYN Utrecht en werd zij daar in juli 2018 voorzitter.

– Meer weten over Lianne? Volg haar op Instagram en LinkedIn.
– Meer weten over SFYN Nederland? Volg ons op
Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn of via www.slowfoodyouthnetwork.nl.

Tekst // Slow Food Youth Network
Beeld // Corienne Merkens

Download PDF

Sep 1, 2021 1:32 PM