Lachende mensen in een kantoor

SFYNA22: De Cases

Gepost:
2.7.2022
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

De SFYN Academie 2022 is sinds begin januari uit de startblokken en op zondag 23 januari maakten de deelnemers een start aan de cases! Naast veel leren tijdens het inhoudelijke programma gaan de deelnemers namelijk ook ècht in de praktijk aan de slag door middel van cases. In verschillende groepen werken ze gedurende de academie aan een praktisch vraagstuk van een organisatie. Dè manier om een fysieke bijdrage te leveren aan een beter voedselsysteem!

In welke vraagstukken bijten de deelnemers zich dit jaar vast? En wie zijn de opdrachtgevers? 

🦆 Vogelbescherming Nederland: Vogelvriendelijke zuivel

Door de intensieve landbouw in Nederland is er minder ruimte voor boerenlandvogels om te leven, eten en broeden. Het label ‘Vogelvriendelijke zuivel’ draagt bij aan het behoud van boerenlandvogels, biodiversiteit, duurzaamheid en een eerlijke prijs voor boeren, maar is nog redelijk onbekend. Een aantal academici zijn door de Vogelbescherming gevraagd een campagne op te stellen om jongvolwassenen te stimuleren meer vogelvriendelijke zuivel te consumeren.

🗺 Provincie Utrecht: Lokaal op de kaart

‘In provincie Utrecht eten we uit de korte keten’ is de ambitie van deze opdrachtgever. Provincie Utrecht vraagt aan de deelnemers hoe de provincie kan bijdragen aan meer lokaal voedsel op de Utrechtse menukaarten. Om zo consumenten te stimuleren te kiezen voor lokaal.

🐼 WWF NL & Provincie Overijssel: Lokale eiwitten

Peulvruchten zitten boordevol eiwitten en hebben een positief effect op de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit. Het probleem? Ze worden nog nauwelijks geproduceerd en geconsumeerd. Een van de groepjes gaat daarom samen met verwerkers, boeren en consumenten drie productconcepten ontwikkelen met lokaal geteelde peulvruchten.

🐟 Stichting Noordzeevis en Hendrik Kramer: Vis in een korte keten

Hoe zetten we een korte keten voor lokale vis op? Dat vroeg duurzame visser en SFYN’er Hendrik Kramer zich af, en samen met verschillende organisaties geeft hij de opdracht een plan te ontwikkelen om Nederlandse vis aansprekend te maken voor jonge consumenten en de horeca. Samen met Hendrik, en vissers uit Scheveningen en Urk, zullen de academici nadenken over de afzet van lokale vis in een korte keten.

📱 Foodvalley: Toekomstig talent in Foodvalley

In de transitie naar een duurzaam voedselsysteem is samenwerking tussen disciplines broodnodig. Het kan echter lastig zijn om tech-, data- of ICT-professionals te vinden die in food willen werken. Foodvalley vraagt daarom aan de academici een campagne of product te ontwikkelen om meer jonge talenten te verbinden aan de voedselsector.

Houdt onze socials in de gaten om up-to-date te blijven van de SFYN Academie 2022!

Tekst: Guusje Weeber

Beeld: Fenna van Surksum

Download PDF

Feb 3, 2022 12:05 PM