Terug naar NIeuWS

SFYN DEN HAAG

Seizoensgroente is in!

Gepost:
9.13.2021
Locatie:
Heading
Door:
SFYN DEN HAAG

Welke van deze vier groenten hoort niet in het rijtje: spinazie, rabarber, bloemkool of pompoen? Weet jij het?

Met het stellen van deze vraag heette SFYN Den Haag de ruim 30 gasten welkom op hun eerste seizoenscampagne diner. Het antwoord werd gelukkig genoemd, en dat is rabarber!
Mocht je je afvragen waarom, dan is het thema van de campagne wel een hele dikke hint ;)

Benieuwd naar de voordelen van het eten van voedsel dat in het seizoen is geproduceerd? Dat leggen we verderop uit. Maar eerst maken we je lekker met het menu dat we serveerden!

Voor: Pastinaak-kokossoep met chips van de pastinaakschil

Hoofd: Wortelpuree, hassleback aardappel, gegrilde spitskool, bloemkool-kerrie beignets, getopt met uienjus en chips van de wortelschil

Na: Veganistisch perencakeje

Wil je regelmatig een seizoensgerecht voorgeschoteld krijgen? Houd dan onze fb pagina in de gaten of volg ons op insta, en raak geïnspireerd om seizoensgebonden te koken!

Hebben we je aandacht nog? Hier dan de enorme voordelen: Het telen van seizoensgebonden voedsel gebeurt in de volle grond en de natuur doet z’n werk met de omstandigheden waar de plant op ‘berekend’ is (wel of niet biologisch even daargelaten). Verwarmde kassen zijn niet nodig. Natuurlijk zijn overal op de wereld op een bepaald moment wel typische herfstgroenten te verkrijgen. Dus is de volgende logische gedachte: denk je aan seizoensgebonden, denk dan ook aan lokaal/regionaal. Het voedsel legt een minimale afstand af alvorens het bij jou in de winkel of op de markt ligt. Het zal daarom altijd op het optimale moment zijn geoogst, verser en smaakvoller zijn en met maximaal behoud van voedingsstoffen. Ben je erg bezig met je eigen gezondheid? Voedsel dat in jouw seizoen beschikbaar is, zal in de regel het meest aan je lichamelijke behoefte voldoen qua voedingsstoffen die jij in dat seizoen nodig hebt! En vaak is het nog betaalbaarder dan voedsel van ver weg.

Verder is een belangrijk voordeel waaraan vaak voorbij wordt gegaan dat lokaal eten kopen ervoor zorgt dat jouw geld in je eigen economie blijft en dát verlaagt de afbraak van het platteland en de samenleving in jouw ‘buurt’. Tevens kun je stellen dat de productiemethodes in onze regio (of het nou in of rondom NL is) goed op orde zijn en streng worden gecontroleerd*. Dat is van veel regio’s op de wereld niet te zeggen. Of je hebt er in ieder geval weinig zicht op! Voedsel dat in verre orden wordt geproduceerd gaat mogelijk gepaard met ontbossing, watergebrek, verminderde biodiversiteit, bodemerosie, overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen en economische uitputting of zelfs verdrijving van (kleine) gemeenschappen daar.

Tot slot: ‘Beperk’ je je tot seizoensgroenten, dan ben je eigenlijk door het jaar heen veel diverser en origineler aan het eten dan als je, zeg, altijd maar weer die brocolli of courgette pakt. En gegarandeerd, je gaat creatiever koken!

Wij waren welkom bij restaurant Ethica, kijk op hun site waarom onze idealen daar perfect matchen.

*In Nederland is er momenteel veel aandacht voor het verbeteren van de bodemkwaliteit, wat hard nodig blijkt.

Tekst // Tristan Groot

Beeld // SFYN Den Haag


Download PDF

Sep 13, 2021 10:17 AM