AARDAPPELS REDDEN OP NATIONALE AARDAPPELBERG DAG

Gepost:
9.10.2021
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Op zaterdag 27 juni verschijnen er in heel Nederland aardappelbergen. Na het succes van de aardappelberg in Amsterdam op 6 juni – er werden binnen zes uur 20.000 kilo aardappels verkocht – verschijnen de bergen komende zaterdag op maar liefst 12 locaties door heel Nederland. Daarmee willen het Slow Food Youth Network Nederland en Jur Jacobs aandacht vragen voor voedselverspilling en voedseloverschotten.

De weggevallen vraag naar friet vanuit de horeca, festivals en export is een grote zorg voor vele boeren. De aardappelen blijven liggen en worden met een veel lagere waarde benut voor bijvoorbeeld biogas of veevoer. Het bedrag dat de boer hiervoor krijgt is soms lager dan de kostprijs. Dat benadeelt niet alleen de boer, maar leidt ook tot honderdduizenden kilo’s voedselverspilling.

Honderdduizenden kilo’s aardappels
Slow Food Youth Network Nederland (SFYN Nederland) en mede-initiatiefnemer Jur Jacobs laten dit niet zomaar gebeuren en willen dat voedsel weer op waarde geschat wordt. Om een statement te maken, werden er daarom begin juni 20 ton aardappels op de NSDM-werf in Amsterdam gestort. Alle aardappels waren binnen zes uur uitverkocht. Het succes van de actie vroeg om een vervolg en dat komt er: zaterdag 27 juni is omgedoopt tot Nationale Aardappelberg Dag. Consumenten kunnen via de app van Too Good To Go op twaalf locaties in Nederland aardappels scheppen.

Het is belangrijk dat mensen met hun eigen ogen zien hoe groot de aardappelberg is, ook al is dit slechts het topje” – Jur Jacobs (initiatiefnemer)

Dit is slechts het topje van de aardappelberg
“Het is zonde dat al dat goede eten verspild wordt. Ik wilde in actie komen om deze boeren te helpen en te zorgen dat dit voedsel geen afval wordt. Ik vind het belangrijk dat mensen met hun eigen ogen zien hoe groot het voedseloverschot is, ook al is dit slechts het topje van de aardappelberg,” vertelt Jur Jacobs, mede-initiatiefnemer en creatief ondernemer in de voedselsector.

“De overschotten van bijvoorbeeld frietaardappels zijn het toonbeeld van de kwetsbaarheid en complexiteit van ons voedselsysteem. Met deze actie hopen wij dat bedrijven, overheid en consumenten samen werken naar een meer verantwoord systeem,” vertelt Lianne de Bie, directeur van SFYN Nederland. “Op andere plekken in de wereld dreigen grote voedseltekorten, terwijl wij hier onze overschotten verwerken tot biogas en veevoer. Dat kan anders,” vervolgt ze.

“De overschotten van bijvoorbeeld frietaardappels zijn het toonbeeld van de kwetsbaarheid en complexiteit van ons voedselsysteem” – Lianne de Bie (directeur SFYN Nederland)

Toine Timmermans, directeur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, sluit daarbij aan: “Door de corona crisis zijn voedselketens over de hele wereld verstoord. Dit leidt aan de ene kant tot voedseltekorten en aan de andere kant tot enorme overschotten. Met acties als deze willen wij bijdragen aan oplossingen om deze overschotten niet te laten verspillen en vooral aan een meer veerkrachtig voedselsysteem, met goed voedsel voor iedereen.”

Kom aardappels scheppen bij jou in de buurt
Op zaterdag 27 juni kunnen consumenten aardappels scheppen op twaalf verschillende locaties in heel Nederland. Waaronder Eindhoven, Utrecht, Veghel, Haarlem, Amsterdam, Almere, Lelystad, Rotterdam, Wageningen, Zierikzee en Leeuwarden. In verband met de maatregelen omtrent corona dienen zij zich van te voren te registreren via de app van Too Good To Go.

– De Nationale Aardappelberg Dag is een initiatief van Jur Jacobs en SFYN Nederland in samenwerking met aardappelboeren, Too Good To Go, Stichting Samen tegen Voedselverspilling. Kijk op www.aardappelberg.nl voor meer informatie.


Download PDF

Sep 10, 2021 12:19 PM