Terug naar NIeuWS

SFYN Utrecht

SFYN UTRECHT GING OP BOER TOER

Gepost:
12.28.2022
Locatie:
Heading
Door:
SFYN Utrecht

Er is geen slecht weer, alleen slechte kledij!

En met dat motto stapten een tiental enthousiastelingen twee weken geleden op de fiets voor de boer toer door Utrecht Oost. Iedereen kwam thuis met natte sokken, hoop voor de toekomst en een zware fel oranje pompoen. Maar wie hebben ze eigenlijk bezocht?

Ze werden als eerst verwelkomd met een heerlijke lunch bij de Moestuin. Een gigantische plek verborgen tussen de Kromme Rijn en het hockeyveld. Naast een gezellig café, een knorrend varken en sjesende skelters hebben ze velden vol met groenten. Je kunt er terecht voor boodschappen, maar nog leuker is het oogst abonnement dat je kunt hebben om zelf je wortel uit de grond trekken of te ontdekken hoe spruitjes eigenlijk groeien. 

Met wat tegenzin om op natte zadels te gaan zitten werd er daarna flink doorgetrapt om het verhaal te horen over het succes van de Nieuw Slagmaat in Bunnik van de gepassioneerde boer Huub. Hij weet alles over ziektes en plagen die de appeloogst teisteren en hoe ze daar op een natuurbewuste manier mee om gaan. Wat ze ook doen, en je zou het nooit raden, is kiwi's verbouwen! Vooralsnog zijn Huub, Jeanette en Djûke van der Maat de enige boeren in Nederland die dat doen. Wil je kiwi-jam of zelfs kiwiwijn in huis halen? Hup, er op af!  

Al dromend over het verbouwen van eigen groenten stapte de groep op de fiets om de laatste plek te bezoeken. Daar, bij familieboerderij De Zonnewijzer kwam eindelijk de stralende zon tevoorschijn. Bij binnenkomst kwamen er vijf kalfjes tevoorschijn die net een week oud waren. Over die kalfjes wist Miranda, de boerendochter, heel wat over te vertellen. De familiegeschiedenis van De Zonnewijzer (die begon met 10 ambitieuze boerenzoons), haar overstap van de psychiatrische zorg naar het boerenleven, het leven van een koe en hoe het zuivelbedrijf in de loop der jaren is veranderd kwam allemaal aan bod. Hoewel Miranda en haar man van alle kanten reacties krijgen, lukt het haar om juist zonder oordeel naar consumenten, de overheid en andere boeren haar werk te doen. Zin in zuivel gekregen? Kom langs om zelf te tappen!

Tekst: Anneke Boersma

Foto: Charlotte van den Arend

Download PDF

Nov 1, 2022 4:36 PM