Terug naar NIeuWS

SFYN WAGENINGEN

FLOOR HOFMAN VAN DE GIETERIJ

Gepost:
9.1.2021
Locatie:
Heading
Door:
SFYN WAGENINGEN

In deze nieuwe serie “vijf vragen aan…” gaat SFYN Wageningen op bezoek bij mensen met een inspirerend project of een bijzondere onderneming. Het eerste interview werd afgetrapt met Floor Hofman die samen met Linde van der Knaap op 10 oktober de deuren van De Gieterij openen in het centrum van Wageningen.

Bij De Gieterij kun je je eigen potten vol komen tappen met droogwaren uit silo’s en daarmee verpakkingen besparen. Ook zullen de twee onderneemsters lokale biologische groenten, vlees en zuivel gaan verkopen en is het er ook mogelijk om shampoo en wasmiddel te tappen. Wij mochten alvast even binnenkijken en werden door Floor op een denkbeeldige toer door het pand aan de Junusstraat geleid. Terwijl ze ons aanwees waar de zelfgemaakte silo’s van oude bierfusten en de houten deur die wordt omgetoverd tot toonbank zullen komen te staan, stelden wij haar onze vijf vragen.

Wie of wat inspireert je?

Floor, die biologie heeft gestuurd aan de universiteit van Wageningen, vertelt: “Ik heb een tijd in Utrecht bij een groentetuin gewerkt. Naast de groentetuin lag de Veldkeuken, een heel leuk restaurantje met een bakkerij. Misschien hebben jullie daar wel ooit van gehoord? We brachten de oogst met kruiwagens rechtstreeks naar de keuken. Dat vond ik echt heel erg leuk altijd om te doen. Sowieso om in die tuin te werken, maar ook om te zien dat de groenten en fruit van heel lokaal, uit zo’n mooie biologische tuin en zo vers meteen naar de keuken konden.” Later werkte Floor ook op een schapenboerderij op Terschelling. Hier kon ze eindelijk voelen en ervaren wat het is om met biologische landbouw bezig te zijn in plaats van het leren uit studieboeken. “Het was gewoon een zoektocht naar mijn rol binnen de biologische landbouw en het voedselsysteem. Ik wil wel echt graag praktisch bezig kunnen zijn en staan achter wat ik doe.” Uiteindelijk kwam Floor per toeval terecht bij een biologische winkel, waar ze ook Linde leerde kennen. “Een winkel is eigenlijk de plek waar alles zich verzameld”, zegt Floor. Ze kwam er in contact met boeren en vond het leuk om de kennis die ze in gesprekken opdeed, door te geven aan de klanten in de winkel.

Waarom ben je begonnen met dit initiatief?

Samen met Linde begon Floor te dromen van een eigen winkel. “Hoe zou een winkel van ons eruit zien en wat voor producten zouden wij er neerleggen? Langzaam kwamen er de ideeën”, vertelt Floor. “Als wij een eigen winkel hadden, dan zouden we wel het brood van die leuke, nieuwe bakker uit Wageningen verkopen en de biologische broccoli van een boer die zijn veld dreigt te moeten onderploegen omdat hij er geen markt voor kan vinden. Of van die groenten die je normaal gesproken niet zou kunnen verkopen omdat ze net een verkeerde vorm hebben. Het zou erg leuk zijn als dat toch opgevangen wordt, dat het toch verkocht kan worden en dat daar een verandering komt, ook bij consumenten. Dat je een winkel kan zijn die ook denkt aan wat de boer en producenten willen en daar leuke oplossingen voor kan bedenken, die iets minder vanuit de consument zijn bedacht.” Deze gedachten speelden een aantal jaar door de hoofden van Floor en Linde, maar begin dit jaar was daar plots het idee voor De Gieterij en begonnen de onderneemsters met het vormgeven van hun plannen.

Wat zie je als de grootste knelpunten op dit moment?

Gelukkig hebben de twee kersverse onderneemsters nog niet veel tegenslagen te verwerken gehad, vertelt Floor. Ze worden warm verwelkomd in Wageningen en hebben veel hulp gehad vanuit de ondernemerswereld. Op 10 oktober wordt de winkel aan de Junusstraat op feestelijke wijze geopend. Floor merkte juist dat het erg goed ging met de biologische winkels het afgelopen half jaar: “Mensen bleven toch juist veel komen en gingen juist ook meer lokaal voedsel kopen. Ik denk wel dat er door corona meer bewustzijn is gekomen en dat mensen meer met gezondheid bezig zijn, maar ook ineens meer tijd hadden om boodschappen te doen. Boodschappen doen wordt misschien ook een uitje als je de hele dag thuis zit te werken.”

Waar ben je trots op?

Floor lacht even en zegt dan: “Ja, het is echt gek, maar van tevoren denk je: als we een pand hebben, dan zijn we echt trots en dan is het echt leuk. Dan heb je dat pand en denk je: maar als we een koelcel hebben… Je blijft steeds vooruitkijken en kijkt minder om naar wat je al hebt bereikt. Natuurlijk zijn er allemaal momenten geweest waar we trots op zijn: toen we ons in hebben geschreven bij de kamer van koophandel, dat we de sleutel kregen van dit pand en dat we steeds meer producenten en boeren hebben ontmoet in deze omgeving die aan ons willen leveren.” Floor is echt al wel trots op hoe ver de twee zijn met hun winkel, maar ze kijkt ook uit naar het rustmoment dat ze zal krijgen als de winkel eenmaal lekker loopt.

Waar zie jij jezelf in 5 jaar?

Floor vertelt dat ze het verduurzamen van de winkel ziet als een proces, waar ze gaandeweg aan zullen blijven werken en het heel fijn zouden vinden als anderen met hun willen meewerken. Ze hoopt dat er een fijne sfeer zal gaan ontstaan in de winkel: “dat er een leuke interactie is tussen ons, de boeren en de klanten die langskomen. En dat die eigenlijk dichter bij elkaar komen.” Klanten zullen in de winkel precies weten waar hun producten vandaan komen en een duurzamere keuze maken voor hun boodschappen door bij De Gieterij te winkelen.

10 Oktober opent de Gieterij haar deuren aan de Junusstraat 16 in Wageningen. Ga jij ook een kijkje nemen?

PS. Wil je op de hoogte worden gehouden van wat SFYN Wageningen nog meer doet? Geef je op voor onzenieuwsbrief en volg ons op instagram of facebook.

Interview // Eline van der Ham & Tessa van Assen

Download PDF

Sep 1, 2021 1:26 PM