Giro di SFYN

Gepost:
9.10.2021
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Op 6 september vertrokken 10 SFYN’ers op de fiets naar het grootste Slow Food event ter wereld: Terra Madre/Salone del Gusto. Hier ontmoeten ze het netwerk van voedselveranderaars die zich inzetten voor een Good, Clean & Fair voedselsysteem. Wat is er dan mooier om ook ‘slow’ te reizen?

Met Giro di SFYN, vernoemd naar de beroemde Italiaanse fietstocht, willen ze op een duurzame manier de reis afleggen naar Turijn. Net als ons huidige voedselsysteem is ook de manier waarop we reizen niet langer houdbaar. Giro di SFYN legt het vergrootglas op ons reisgedrag en kiest voor een extreem alternatief: 1.250 km per fiets. Onder het motto ‘Slow Food, fast cycling’ zijn tien jongeren uit het Slow Food Youth Network vorige week donderdag vertrokken vanuit Eijsden. Vandaag stellen we ze aan je voor!

Giro_di_SFYN_Maarten


// Maarten Kuiper, bestuurslid evenementen Slow Food Nederland

Ik vind het iedere keer weer te gek om via Slow Food nieuwe mensen te ontmoeten uit het internationale netwerk. Daarbij zit er een moeilijke tegenstelling in het heen en weer vliegen naar Italië om vervolgens te praten over duurzaamheid. Ik ben ervan overtuigd dat deze evenementen meer dan zinvol zijn voor de toekomst van ons voedsel, maar ik ben blij dat we deze keer een manier van reizen hebben gevonden die iets duurzamer is.

Volg Maarten via Instagram #girodisfyn

Giro_di_SFYN_Arjanne


// Arjanne Bode, coördinator SFYN Academie 2019

Ik fiets naar Turijn omdat ik denk dat er alternatieve en duurzamere manieren van reizen zijn dan vliegen of de auto nemen. Bovendien is het sociale aspect heel belangrijk: ik vind het super leuk dat we dit als groep gaan ondernemen en onderweg kennis maken met mensen uit het Slow Food netwerk. Bovendien zie ik het als positieve uitdaging dat we samen gaan laten zien dat verandering mogelijk is!

Volg Arjanne op Instagram of Strava #girodisfyn

Giro_di_SFYN_Sem


// Sem Roefs, penningmeester SFYN Nederland

Als lid van het Slow Food Youth Network zie ik het als mijn taak om een Good, Clean en Fair voedselsysteem voor iedereen mogelijk te maken. Onderdeel van dit systeem is dat er minder gevlogen wordt, dat geldt zowel voor blauwe bessen uit Peru als voor mijzelf. Ik vind het een krachtig statement om samen met 10 andere voedselveranderaars te laten zien dat je met daadkracht en goede wil impact kan hebben. Een betere wereld begint ten slotte bij jezelf.

Volg Sem via #girodisfyn op socialmedia

Giro_di_SFYN_Simone


// Simone Luijckx, communications officer SFYN Global

Als enige fiets ik niet naar Terra Madre. Wel ga ik mee met de auto om te rijden en de fietsers te ondersteunen auto. Maar ik ga vooral mee om het verhaal van Giro di SFYN en de prachtige producenten uit ons netwerk, de bijzondere plekken en het lokale eten te delen!

Volg Simone via Instagram #girodisfyn

Giro_di_SFYN_Jorrit


// Jorrit Kiewik, directeur SFYN Nederland

Iedereen moet zijn steentje bijdragen om het “Paris Agreement” te behalen, maar toen ik dit voorjaar werkte aan het Klimaatakkoord was luchtvaart iets wat continu buiten beschouwing werd gelaten. Een doorn in mijn oog. Ik besef me dat mijn (internationale) werk gepaard gaat met vliegen, maar ben blij dat we met #GirodiSFYN het exponent van alle alternatieven inzichtelijk kunnen maken. Ik geloof in het feit dat iedere kilometer die we fietsen bijdraagt aan een beter milieu, maar ook aan het bewustzijn van onze omgeving.

Volg Jorrit via Instagram of Twitter #girodisfyn

Giro_di_SFYN_Valentina


// Valentina Gritti, coördinator SFYN Global

I’m biking to Torino because I see Giro di SFYN as a personal challenge. At the same time it is a great way to meet the Slow Food network. Throughout the Giro we’re visiting varies Slow Food producers.

Volg Valentina via Instagram, Facebook of Twitter #girodisfyn

Giro_di_SFYN_Jur


// Jur Jacobs, coördinator SFYN Academie 2019

Ik fiets naar Terra Madre/Salone del Gusto om één simpele reden. Fietsen is beter dan vliegen. Maar elke dag bij producenten en boeren stoppen om alles te leren over hun land is ook een mooie bijkomstigheid… Een soort van SFYN Academie en reis in één

Volg Jur via #girodisfyn

Giro_di_SFYN_Caroline


// Caroline Picht, Project assistent bij het Voedingscentrum

Voeding, duurzaamheid en sport zijn drie dingen die ik belangrijk vind en samen komen in de Giro di SFYN. Ik fiets de Giro di SFYN omdat ik hoop dat het mensen laat nadenken over hun reisgedrag en hier ook duurzamere alternatieven voor zoeken.

Volg Caroline via Instagram en Twitter #girodisfyn

Giro_di_SFYN_Leon


// Leon Hoogendijk, kok

Ik wilde al een tijd lang een fietstocht maken richting het zuiden van Spanje en was hier ook al voorbereidingen voor aan het treffen. Toen dit evenement echter werd opgezet wist ik meteen dat ik mee wilde. Niet alleen omdat we op deze manier als één team kunnen opereren, met alle voordelen van dien. Maar ook door alle prachtige tussenstops die we zullen gaan maken bij allerlei gelijkgezinden op weg naar Turijn. Overigens is geen betere manier om jezelf mentaal en fysiek uit te dagen dan door te wielrennen. Het Terra Madre festival in het verschiet tijdens deze tocht is de ideale motivator hiervoor.

Volg Leon via Instagram #girodisfyn

Gir0_di_SFYN_Naresh


// Naresh Ramdjas, kok en eigenaar Nareshtaurant
Ik fiets mee met de Giro di SFYN omdat ik het een te gek initiatief vind. Twee van mijn passies komen samen: voedsel & fietsen.

// Wil jij meer weten over de Giro di SFYN en wellicht een donatie doen voor dit initiatief? Ga naar Give the Change

Download PDF

Sep 10, 2021 3:00 PM