7 VRAGEN AAN BOY GRIFFIOEN

Gepost:
9.10.2021
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Zo nu en dan vragen we een (oud) SFYN’er ’t hemd van het lijf.  Dit keer is boer, kaasmaker en geluidstechnicus, Boy Griffioen, aan de beurt.

Boer, kaasmaker én geluidstechnicus? Ja, echt! In het weekend is hij regelmatig in het concertgebouw te vinden om het geluid van radio4 concerten te regelen, maar ook werkt hij graag vanuit zijn eigen geluidsstudio met uitzicht op het weiland. Daarnaast deelt hij zijn kennis als boer, over kringlooplandbouw, compoststallen en innovatie, én werd hij genomineerd voor de FOOD100 2019 als gamechanger die de voedseltransitie in versnelling brengt. Hoogste tijd om hem beter te leren kennen!

1. Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Boy Griffioen. Ik ben melkveehouder, kaasmaker en geluidstechnicus.

Wij houden koeien en streven daarbij naar lage inputs. We kopen dus weinig voer aan,  gebruiken bijna geen medicijnen en geen kunstmest. We proberen de inputs en onze afzet zo regionaal mogelijk te regelen. Het grootste deel van onze melk wordt in Amsterdam verkocht via MOMO.amsterdam. Naast het werk op de boerderij verzorg ik de techniek van Radio 4 uitzendingen live vanuit het concertgebouw en maak ik muziekopnamen in de studio op onze boerderij.

2. Je bent dit jaar voor de FOOD100 genomineerd. Een eervolle lijst van veranderaars die zich inzetten voor een toekomstbestendige voedseltoekomst! Wat betekent deze onderscheiding voor jou en hoe helpt het jou om good, clean en fair voedsel op de kaart te zetten?
Het is een bevestiging van alle stappen die wij zetten om richting een nieuwe manier van voedsel produceren en omgang met de klant te realiseren. Hier zijn wij natuurlijk heel erg blij mee en ook trots op. En de voortvloeiende belangstelling kunnen wij gebruiken om met onze manier van werken weer anderen te inspireren.

3. Samen met je vrouw, Wendela, run je de boerderij ‘De Groene Griffioen’ in Weesp. Hoe ziet een standaard werkdag er voor jou uit?
We beginnen om half 7 met melken of kalfjes voeren. Na het melken ontbijt ik om een uur of 9. Vervolgens ga ik kaas maken of de boerderij netjes maken. Daarna is er tijd voor allerhande klussen. Van koeienstaarten scheren tot kaas verhuizen naar de kelder, maar ook computerwerk. Dan komen de koeien weer binnen en gaan we weer melken en kalfjes voeren en zijn we zo rond 21:00 klaar.

4. Wat is jouw favoriete plek op de boerderij en waarom?
Dat verschilt met het weer. In het weiland, tussen de koeien, aan de keukentafel, in bed. Voor elke tijd is er een goede plek.

5. Als bewuste boer houdt jij je actief bezig met het sluiten van kringlopen op de boerderij. Wat houdt kringlooplandbouw precies in en hoe ziet kringlooplandbouw er op jullie boerderij uit?
Dat verschilt wie je het vraagt. Volgens mij zou kringlooplandbouw moeten betekenen dat je de kringloop van het leven sluit. Maar vele anderen begrijpen dat je in ieder geval de kringloop op je eigen bedrijf probeert te sluiten. In beide gevallen zoek je naar manieren om de inputs kunstmest en krachtvoer laag te maken. Dat doe je door niet naar een maximum productie te streven maar de focus meer te leggen op het minder verliezen van belangrijke nutriënten in het proces. Door een goed werkende bodem, een andere koe dan de meest hoogproductieve en veel zorg te besteden aan wat je de bodem en de koe geeft. Maar daarnaast vinden wij ook dat we alle kringlopen lokaal moeten sluiten. Zo halen wij houtsnippers en bermmaaisel binnen uit de regio om onze mest te verrijken zo kunnen wij onze stikstofdepositie weer compenseren (niet dat de wetgever daar iets mee kan). En ook hebben we composttoiletten om het eindstation van ons voedsel weer een beginstation van nieuw voedsel te maken. Recentelijk hebben we ook de eerste deal gesloten met een molenaar om een deel van ons krachtvoer te vervangen door zijn reststroom tarwegries.

6. Het vermarkten en verwaarden van boerderijproducten is niet altijd makkelijk. Hoe pakken jullie dat bij De Groene Griffioen aan en wat is daar het resultaat van?
We maken en verkopen onze kaas in onze boerderijwinkel en we proberen het aantrekkelijk te maken om ons te bezoeken door een goed product maar ook een beleving op het erf aan te bieden. Zo kunnen de klanten contact hebben met de kalfjes en onze kippen en varkens.

Daarnaast werken we intensief samen met Moma.amsterdam en zijn wij vooralsnog de enige leverancier van melk voor dit jonge bedrijf. Zij hebben een ventwagen en verkopen rechtstreeks onze producten op een aantal plekken in Amsterdam en ze beleveren een aantal mooie horeca zaken. Zodoende is het grootste deel van onze productie nu lokaal verkocht.

7. Wat inspireert jou of wie is jouw rolmodel als het gaat om landbouw? En waarom?
Ik haal mijn inspiratie vaak niet uit de landbouw omdat ik denk dat we als landbouw moeten veranderen en om echt anders te gaan werken moeten we nieuwe inspiratie opdoen van buiten de landbouw. En daarbij gaat het vaak om het vertellen van wat jouw producten speciaal maakt en wat de juiste uitstraling is van het betreffende product. Op die manier doe ik zelfs inspiratie op als ik de reclame van een nieuw luchtje zie of de inrichting van het hipste restaurant van het moment. Maar binnen de landbouw inspireren ook veel collegae mij en vooral als ze op wat voor manier dan ook hun eigen weg gaan buiten de geijkte paden. Vaak zijn die paden nog woest en onbegaanbaar maar ze zijn de enige weg naar een andere gezondere manier van voedselproductie.

Tekst // Boy Griffioen & Saskia Littooij
Beeld // Archief Boy Griffioen

Download PDF

Sep 10, 2021 2:21 PM