Terug naar NIeuWS

SFYN Utrecht

SFYN Schrijft - Wildplukken: vlierbloesem

Gepost:
6.8.2022
Locatie:
Heading
Door:
SFYN Utrecht

Zoals jullie misschien al hebben voorbij zien komen op de socials, of hebben gespot langs de kant van de weg of in het park, de vlier is in het seizoen en in volle bloei! En daar kun je hele leuke dingen meedoen, zoals vlierbloesemsiroop maken! In deze SFYN schrijft neem ik je uitgebreid mee in dit proces. 

Wildplukken, mag dat?
Wildplukken, mag dat nou eigenlijk? Nee, wildplukken is bij wet verboden en is zelfs strafbaar. Ik stelde deze vraag aan een ervaren wildplukker @roosvankroos, tijdens een wildpluk wandeling in Kijkduin en zij vertelde ook dat het niet mag. Je moet toestemming hebben om op iemands terrein te plukken. Echter, omdat bossen of parken vaak openbaar gebied is wordt wildplukken vaak in de praktijk gedoogd. 

Echter is het niet echt de bedoeling dat je de natuur kaal plukt. Logisch, toch? Pluk dus met je gezonde verstand, laat wat over voor de bijtjes en andere dieren zodat zij ook van de vlier kunnen blijven genieten. Pluk dus niet teveel van een boom of struik en pluk enkel voor je eigen gebruik!

Vlier plukken
De schermen van vlier, zoals dat heet, bloeien over het algemeen in de maanden mei en juni. Dit jaar begon het ietsjes eerder door het warme weer. Zoals mijn zus wijs zei, en dit klopte ook, is het beste om ‘s ochtends te plukken op een droge dag, dan heeft vlier nog het beste aroma.

Ga eens fietsen door je buurt, kijk eens goed in de bermen, langs paden en wegen en in parken en je staat versteld hoeveel vlier je tegenkomt. Ik kan je vertellen, zodra je ernaar op zoek bent geweest ga je overal vlier zien onderweg wat, je gaat er zelfs over dromen! En dan heb ik het nog niet eens over de dromerige zalige geur gehad.. *zucht 

Pluk het liefst niet langs drukke wegen met auto’s, voor de uitlaatgassen. Pluk daarnaast hoger dan de knie, een ezelsbruggetje die mijn moeder me leerde, dan voorkom je hondenpis op je vlier. Het makkelijkst pluk je ze met een (tuin)schaar. 

Van vlier tot siroop
De volgende stap is het schoonmaken van de vlier van de takjes. Knip of verwijder zoveel mogelijk steeltjes van de vlier maar wees ook niet te pieterpeuterig anders wordt het een eindeloos karwij. Het makkelijkst (vond ik), om de bloemetjes van de takken te ritsen, maar doe het zoals jij het het makkelijkst vind.

Doe vervolgens de bloemen in een pan en zet dit onder water.  Was de vlier daarvoor niet, schudt de vlier zo nodig een beetje uit om wat beestjes en viezigheden eraf te schudden maar meer niet!

Na de bloemen in de pan te doen hebben we dit onder water gezet, daarbij hebben we de vlier niet gemeten, maar kijk hoeveel er in een pan past en doe er dan genoeg water bij zodat de vlier goed in het water kan trekken. Laat dit nu voor -+ 24 uur staan! Niet langer, dan wordt de vlier bruin en niet meer lekker. 

Na 24 uur zeef je de vlier en vang je het water op! Het makkelijkst is dit door de vlier door een (zeef)doek te halen, zo krijg je de meeste heldere vloeistof en blijven alle beestjes en kleinigheden achter in de doek. Tip! Leg je doek over de pan waar je je siroop in gaat maken en zet dit vast met een postelastiek! Ook makkelijk om dit proces in de gootsteen te doen, dat voorkomt ongelukjes :)

Zet de pan op het vuur en voeg op 4 liter water 2,5 kilo suiker toe en 50 gram citroenzuur. Je kan er zelf voor kiezen om de siroop zoeter te maken of minder zoet. Dus als je een minder zoete siroop wilt, voeg dan minder water toe.
Laat de siroop warm worden totdat de suiker goed is opgelost. Proef goed en voeg meer suiker toe of citroenzuur indien gewenst. Realiseer je dat het siroop is dus dat er altijd nog water bij komt als je het gaat drinken en je kan hem altijd nog afzwakken.

En klaar is je vlierbloesemsiroop, bottel het in flessen en geniet! Mijn tip: drink de vlierbloesemsiroop met spa rood of indien er zich een feestelijke gelegenheid aandient, drink het met champagne of cava! 

Geniet ervan :)

PS: Benieuwd wat SFYN Utrecht nog meer doet? Volg SFYN Utrecht op Facebook of Instagram!

Tekst en beeld // Emma Timmerman

Download PDF

Jun 8, 2022 10:58 AM