TIEN JAAR SFYN ACADEMIE, TIEN JAAR VERANDERING.

Gepost:
9.10.2021
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Vanaf donderdag 6 september kunnen jongeren tussen 18 en 35 jaar zich weer inschrijven voor de jaarlijkse SFYN Academie. Voor de tiende keer organiseert het Slow Food Youth Network (SFYN) dit lesprogramma dat jongeren inspiratie en handvatten biedt om actief bij te dragen aan de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Met de start van dit jubileumjaar groeit het Academie-netwerk van ruim 225 oud-deelnemers met 25 nieuwe voedselveranderaars die op verschillende manieren en plekken impact weten te maken.

Hoewel onze supermarkten nog steeds vol liggen en Nederland zich op de kaart heeft gezet als voorbeeldland
in de agrotechniek, zijn de afgelopen tien jaar de scheuren in het voedselsysteem zichtbaar geworden. De
manieren waarop we ons voedsel produceren en consumeren zijn niet houdbaar.

Oud-deelnemers van de SFYN Academie laten zien dat verandering vanuit verschillende richtingen kan komen. Zij hebben voedselverspilling op de kaart gezet (o.a. restaurant Instock en Kromkommer), laten zien dat natuurinclusieve landbouw succesvol kan zijn (Boer Brunia), leggen de lat hoog voor dierenwelzijn (Brandt&Levie) en nemen voedselbeleid kritisch onder de loep (journalist Janno Lanjouw).

Oud-coordinators van SFYN Academie tijdens openingsavond 2017 - Liset van der Laan

Oud-coördinators van de SFYN Academie (Dionne van Zijl, Linda Vermaat en Elisabeth Lanz)

Ontstaan van de Academie
De Academie ontstond tien jaar geleden toen een groep jongeren uit de randstad tijdens Terra Madre [red: Slow Food festival in Turijn] in contact kwam met de Italiaanse Slow Foodbeweging. Terug in Nederland wilden zij weten waar hun eten vandaan kwam en waarom de afstand tussen boer en burger zo groot was geworden. Zo ontstond de SFYN Academie (destijds YFM Academie).

Aan de wieg van ervan stonden o.a. Samuel Levie (Brandt&Levie), Linda Vermaat (Filmmaker van o.a. ‘Twentie Four’), Helen Kranstauber (Food Cabinet) en Joris Lohman (The Food Hub). Een decennium later is de SFYN Academie een professioneel lesprogramma dat niet alleen de burgers en boeren maar jongeren uit heel Nederland en België met verschillende achtergronden en een vurige interesse in voedsel verenigt.

“Een eerlijk en duurzaam voedselsysteem is ons gemeenschappelijk doel, maar verandering kan vanuit verschillende richtingen komen. In de Academie ontmoeten gangbare veehouders natuurinclusieve boeren, managers bij grote ketens werken samen met kleine innovatieve ondernemers, en beleidsmakers ontmoeten de uitvoerders van hun werk. Deelnemers aan de SFYN Academie zitten echt niet allemaal in de groene bubbel. Juist de diversiteit is de kracht van ons netwerk”Arjanne Bode (SFYN Academie coördinator)

WEB-SFYN-Academie-2017-Themadag-de-Mens-2-fotograaf-Ruben-de-Ruijter

Deelnemers aan SFYN Academie 2017 tijdens themadag De Mens.

De tiende editie

In de SFYN Academie 2019 brengen we jonge consumenten, producenten, koks, beleidsmakers, ontwerpers, activisten en studenten bij elkaar. We bekijken het voedselvraagstuk vanuit verschillende perspectieven, doorbreken hokjes en dagen deelnemers uit over hun eigen grenzen heen te kijken. Tijdens het lesprogramma maken deelnemers kennis met alle thema’s die raken aan voedsel. Van de primaire sectoren tot gastronomie en van technologische ontwikkelingen tot politiek. Zo doorlopen we alle schakels van de voedselketen en spreken we alle stakeholders en spelers.

“Krispijn van den Dries is een van de oud-deelnemers aan de SFYN Academie die me inspireert. Hij is boer en in 2011 besloot hij samen met ons netwerk zijn aardappeloogst op de Dam te storten. Op deze manier wilde hij aandacht vragen voor de lage voedselprijzen en onderwaardering van lokale producten. Dat soort voedselveranderaars hebben we nodig om de transitie te versnellen. Wij hopen dat de aankomende Academie vol zit met activistische deelnemers zoals Krispijn” . — Jur Jacobs (SFYN Academie coördinator en mede-oprichter Buurvissen)

Aankomend jaar leiden we een nieuwe groep van 25 ambitieuze en nieuwsgierige jongeren op tot voedselleiders van de toekomst. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de SFYN Academie een lesprogramma dat open staat voor jongeren met allerlei opleidingsniveau’s. We geloven dat echte verandering gebaat is bij een diverse mix aan jonge leiders met ieder hun eigen achtergrond, expertise en invalshoek. De belangrijkste voorwaarden voor deelname zijn dat je nieuwsgierig bent én actief wil bijdragen aan verandering in het voedselsysteem.

// Ben jij nieuwsgierig geworden en wil jij je aanmelden voor de SFYN Academie 2019? Lees hier meer.


// Door: SFYN Nederland
// Titelafbeelding: Ruben de Ruijter
// Beeld: Liset van der Laan

Download PDF

Sep 10, 2021 3:04 PM