Een collage met profielfoto's van 26 jonge mensen die mee doen aan de SFYN Academie.

De deelnemers van de SFYN Academie ‘22

Gepost:
1.17.2022
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Vandaag start de 12e Slow Food Youth Network Academie. Met trots presenteren wij de deelnemers van de SFYN Academie 2022. Deze jonge voedselveranderaars verschillen qua achtergrond, maar hebben hetzelfde doel: goed, duurzaam en eerlijk eten voor iedereen. Door middel van colleges, excursies en workshops nemen wij hen de komende 6 maanden mee op reis door de voedselketen. De deelnemers gaan in gesprek met boeren, vissers, chefs, wetenschappers, marketeers, beleidsmakers en met elkaar. 


Simone Lips / Impact Design & Sustainability bij Blackbirds 

Impact maken, dat zit mij in het bloed! Niet gek dat ik dan ook bij Blackbirds mij bezig houd met Impact Design en Sustainability. Binnen onze projecten ben ik verantwoordelijk voor het stukje toekomstgericht ontwerpen van verpakkingen en producten. En daarnaast ben ik de schenenschopper, een jonge hond die aanschuift bij de klant en deze uitdaagt, inspireert en begeleidt naar een beter morgen. Ik geloof in de voedseltransitie, van product tot verpakking. 


Sabine Verdult / Wetenschapper kunstmatige intelligentie bij TNO

Ik ben een 30 jarige Brabantse met een werkethos wat prominent aanwezig is in mijn leven. Ik denk graag goed en kritisch na, met als gevolg daarna ook wel écht iets te doen. Inmiddels woon ik 10 jaar in Utrecht en ben blij met mijn baan in de (socio/) techniek. Tóch, merk ik dat ik ook iets met het voedselsysteem moet, omdat ik altijd een moeizame relatie met eten heb gehad. Ik at namelijk liever niet dan wel. Deze relatie werd op een gegeven moment zo complex dat ik in een kliniek belandde in Zuid/Afrika. Nu, twee jaar later, ben ik er klaar voor de voedselketen onder de loep te nemen.


Jonnes Jeuken / Medewerker bij biologisch dynamisch akkerbouwbedrijf Vos in Kraggenburg

Werkzaam in de biologisch dynamisch sector om vitale en gezonde producten te produceren voor onze lokale bevolking. Met kennis en enthousiasme wil ik een positieve bijdrage leveren aan een gezonde en vruchtbare aarde.


Anouk de Vries / Beleidsmaker bij Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN)

Ik ben Anouk de Vries, 26 jaar, en ontdekte mijn interesse voor voedsel terwijl ik onkruid aan het wieden was op een boerderij in Canada. Van het een kwam het ander, en nu werk ik bij de Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN), een internationale NGO waar ik elke dag met voedselsystemen en gezonde voeding bezig ben. Het liefst doe ik dit in combinatie met een politiek of beleidsmatig aspect, en in partnerschappen, zoals in samenwerking met nationale overheden of in de context van de Verenigde Naties. Bij de SFYN Academie hoop ik een klein beetje afstand te nemen van het beleid, en letterlijk een kijkje in de keuken te gaan nemen.


Matthijs Smit / Junior Communicatieadviseur bij Het Portaal

Ik ben bovenal een denker en een leerling / als ik iets eenmaal snap, wil ik het liefst door naar het volgende ding dat ik NIET snap. Ik werk het liefst met mensen die ik kan inspireren, en die mij inspireren. Als ik de motivatie eenmaal vind om ergens voor te werken, dan doe ik het vol overgave en met excellentie in gedachten. Het voedselsysteem is voor mij een grote puzzel, daarom wil ik er zo veel mogelijk en zo ver mogelijk in duiken.


Wander Alblas / Recruiter Food Technology & Quality bij KNPNT 

Als Hotello met een intrinsieke drive naar duurzaamheid en ondernemerschap, streef ik naar individuele gedragsveranderingen. Het gesprek is tegenwoordig niet genoeg. Er moet bewijs zijn, en het liefst in een vorm die ons nog aanspreekt. Ik ontwikkel mij graag tot een inspirator in dit speelveld door het organiseren van events op de Veluwe. Daarnaast werk ik momenteel als recruiter, waar ik ook een grote invloed kan hebben op een individu. Naast werk vermaak ik mij regelmatig op de (racefiets en in de keuken, waarin vrienden een key rol bij spelen.


Sander de Bruin / Junior Consultant bij Biodiversity in Business

Een enthousiaste en communicatieve young professional, met een interesse in het oplossen van lokale problemen en het begrijpen van de onderliggende structuren. Beschikkend over een sterk analytisch vermogen en sterke argumentatie richt ik mij het liefst op vraagstukken in de agri/food sector. Ik geloof dat een diverse groep individuen met verschillende specialisaties, achtergronden en ideeën tot de beste resultaten komen wanneer zij ondersteund en geholpen worden in het overbruggen van hun verschillen. Mijn streven is om dit te realiseren.


Thomas Dinjens / Project Manager Strategie bij AFC Ajax

Ik heb 2 grote passies: eten & voetballen. Ik voetbal op zaterdag in een vriendenteam. Verder heb ik van voetbal mijn ‘beroep’ kunnen maken doordat ik werk als Project Manager Strategie bij AFC Ajax. Mijn passie voor eten vul ik in door te koken, nieuwe recepten uit te proberen en uit eten te gaan. Toch merk ik dat ik op dit vlak een verdiepingsslag mis, en meer wil weten van ons voedselsysteem. In mijn leven hou ik van dynamiek, nieuwe dingen leren en wil ik graag impact maken. Ik kijk dan ook erg uit naar de SFYN Academie 2022!


Daniëlle Kastermans / Freelance redacteur bij BNR Nieuwsradio

Kritisch, genuanceerd, leergierig en enthousiast. Ik heb een enorme interesse in duurzaamheid, met name op het gebied van voedsel en landbouw. Ik bijt mij graag vast in een onderwerp en wil daar vervolgens alles over weten. Deze (complexe) kennis breng ik graag op een laagdrempelige manier over aan een breder publiek. Om die reden wil ik dan ook journalist worden, waar ik nu mijn eerste ervaringen voor opdoe als redacteur bij BNR Nieuwsradio. Als journalist hoop ik mensen te inspireren en activeren tot andere keuzes en daarmee bij te dragen aan een duurzame toekomst en voedselsysteem.


Leon Hoogendijk / Historicus & fietsenmaker

Vanaf het moment dat ik in mijn eerste studiejaren lunch kok was, heeft voedsel en het systeem hierachter mijn interesse gewekt. Dit uitte zich onder andere in een cateringbedrijf met twee vrienden, als voedselvisieopsteller in een woonzorginstelling en een avond keuken waar ik een tijdje heb mogen rondrennen. Opgeleid als historicus zet ik alles waarmee ik bezig ben in perspectief, waaronder de voedselvraagstukken van vandaag de dag. Ik kan niet wachten om hier meer over te leren, verbanden te kunnen leggen en na te denken over hoe het wél in elkaar moet zitten. Ik heb daarnaast een grote liefde voor wielrennen. Dit manifesteert zich zodanig, dat ik fietsen ook graag repareer en opknap wat tevens nu mijn werk is.


Tessa Brandsma / Student Antropologie aan de UvA

Ik ben Tessa Brandsma, 20 jaar en studeer Antropologie. Ik ben nieuwsgierig naar de culturen, de natuur en mensen om mij heen. Wat mij fascineert zijn ambachten in het voedselsysteem en ik zie het vakwerk en de vaardigheid van een ambachtsman/vrouw als een kunst die aan het licht moet komen. Ik kan goed theoretisch denken maar vindt het heel belangrijk om ook met mijn eigen handen te creëren en zelf met mensen in gesprek te gaan. Verder ben ik Duits en Nederlands, geboren in Kenia en opgegroeid in Israël, ik zou mijzelf omschrijven als een wereldburger.


Piet Degen / Category Manager Plant-Based bij Nestlé 

Ik ben zo iemand die je uit de supermarkt moet trekken op vakantie. Tot groot ongenoegen van mijn vriendin (sorry Linda) vind ik het heerlijk om uren langs de schappen te lopen. Gelukkig doe ik mijn werkgever daar wel een plezier mee, en draag ik als Category Manager Garden Gourmet bij aan de transitie richting een plantaardig dieet binnen Nederland. Ik zoek altijd naar manieren om iets te betekenen door middel van eten, of dat nou via mijn werk is of door voor mijn familie en vrienden te koken.


Sophie Kleuskens / Designer en assistent/bedrijfsleider Grøn 


Ik ben een creatieve, nieuwsgierige ontwerper en verhalenverteller, met een focus op food & design. Ontwerp gebruik ik als een manier om te inspireren, verrassen, verhalen op te sporen en om mensen te verenigen/verbinden. Ik ben opgegroeid op het Noord/Limburgse platteland. Graag reis ik stad en land af, op ontdekkingstocht naar (streek)ingrediënten, nieuwe winkels/restaurants en interessante eetculturen en /verhalen. Eten als sociaal bindmiddel is iets wat mij enorm fascineert. In 2018 ben ik afgestudeerd aan Academy for Art, Communication and Design in Tilburg met een project over eten als sociaal bindmiddel, waarbij ik een nieuwe manier (ervaring) van eten heb ontworpen die het sociale aspect van het eten versterkt.


Elzelinde van Doleweerd / Oprichter van Upprinting Food 


Ik heb een achtergrond in Industrial Design in combinatie met Food Technology. Dit combineer ik in mijn werk. Ik vind het leuk om onderzoek te doen in samenwerking met chefs; te kijken naar bijzondere diner/ervaringen en naar nieuwe toepassingen voor voedsel wat anders vaak wordt verspild. Ik gebruik graag nieuwe technologie in de keuken (o.a. 3D printen van eten), vaak om eten nog aantrekkelijker te maken, en ik gebruik graag traditionele fermentatietechnieken voor bijzondere, umamirijke smaken!


Wendy Luong / Mede-oprichter van de Green Bakers

Ik ben iemand die niet stil wil zitten als er problemen zijn om op te lossen. Ik heb het gevoel dat ik verantwoordelijk ben voor onze toekomst en wil daarom een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Zo zit ik niet af te wachten tot beleidsmakers eindelijk plannen maken voor ons, maar kom ik zelf in actie. Naast dat ik ondernemend ben, ben ik vooral ook heel nieuwsgierig. Ik ga altijd actief op zoek naar nieuwe kennis omdat ik het leuk en belangrijk vind om nieuwe dingen te leren, vooral over mijn passie voedsel.


Isabelle Vreeke / Beleidsambtenaar bij Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 

Mijn naam is Isabelle, en ik ben beleidsmedewerker bij het het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Juist voor iemand zoals ik die op een ministerie werkt, bovendien nu volledig digitaal, is het waardevol en leerzaam om meer de praktijk in te gaan. Eerder heb ik andere banen bij de overheid gehad op het gebied van landbouw en/of natuur, vooral in het buitenland, bijvoorbeeld bij de Landbouwraad in Kenia of als projectadviseur voor ontwikkelingssamenwerkingsprojecten. Naast mijn werk houd ik me bezig met duurzamer eten als vrijwilliger voor voedselcoöperatie Vokomokum in Amsterdam en als cohost van de podcast Tasty Deep Dives. Sindskort ben ik ook trotse mede/eigenaar van een volkstuin, waar nu nog weinig groeit maar wat hopelijk een succesvolle moestuin wordt.


Imro Dawson / Impact investment manager bij Stichting ifund

Ik heb een brede interesse, houd ervan om nieuwe dingen te leren en vind het belangrijk om een positieve bijdrage te leveren aan de wereld om ons heen. Daarnaast ben ik analytisch sterk, maar krijg ik er ook veel energie van om met anderen samen ergens aan te werken. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en te bewegen. Verder heb ik grote interesse in voedsel, duurzaamheid en politiek en heb ik een fascinatie voor hoe dingen werken – van mensen tot bedrijven en van politiek tot de natuur.


Jules Dobbels / International business developer bij Biolectric

Ik ben opgegroeid in een groot landbouwgezin in het vruchtbare West/Vlaanderen. Een paar jaar terug ruilde ik de woelige wateren van de varkenssector in voor een queeste naar smaken, samen met een stoker. Vandaag schrijf ik mee aan het verhaal van een jong bedrijf dat boeren helpt hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarnaast kan ik instant gelukkig worden aan het stuur van een brommer en heb ik een zwak voor natuurwijn en kunst in al zijn vormen. Vooral mooie vormen. Maar ook andere.


Anni Niyazian / Culinair redacteur bij MPG

Koken, eten, praten over eten. Alles dat met eten te maken heeft maakt mij nieuwsgierig en enthousiast. Als culinair redacteur bedenk en schrijf ik recepten en maak ik foodcontent voor diverse merken, maar voornamelijk Allerhande. Het mooiste vind ik om mij continu in de doelgroep te verplaatsen en na zeven jaar durf ik te zeggen dat ik 'de Nederlandse thuiskok'  aardig ken. Of het nu is voor een magazine, kookboek of social video, een receptkaart of tutorial, ik word áltijd blij van het delen van mijn passie. Ik ben creatief, inventief en heb een goede dosis energie. Met plezier werk ik aan de mooiste culinaire projecten, concepten en strategieën. Ik ben áltijd hongerig naar meer.


Malou van der Burgt / Project manager bij Event Hotels

Hoi, ik ben Malou! Met mijn Brabantse roots woon ik op een mooie plek in Nijmegen. Ik werk voor Event Hotels (22 locaties) en ben o.a. verantwoordelijk voor het verduurzamen van de operatie in de Bilderberg Hotels. Ik droom van een hotel verblijf waarin we gasten ontzorgen in het maken van de meest verantwoorde keuzes. In de organisatie ben ik begonnen als groot strijder tegen voedselverspilling, we wonnen de food waste challenge, reduceerden 39% in het ontbijt en werken nu samen met Orbisk aan de lunch, snacks en diner. Ik heb veel plezier in het in beweging krijgen van alle stakeholders. Met als resultaat dat de organisatie nu aan boord is, mijn nieuwe functie gecreëerd is en er een nieuwe strategie staat waarin komend jaar de aandacht ligt op het verduurzamen van het aanbod eten en drinken, afval, inkoop en energieverbruik. En als ik niet aan het werk ben... ben ik altijd onder de mensen, aan het sporten, salsa dansen, yoga/en of genieten van goed eten.


Jessica Vermeulen / Boer op het biologisch akkerbouwbedrijf Landzicht in Strijen

Ik ben Jessica, 30 jaar en als klein meisje had ik één droom: boer worden. Járenlang hebben mijn overall en laarzen in de kast gehangen, tot vorig jaar. Ik werkte voor een groot, commercieel bedrijf en merkte toen hoe erg ik mijn droom en visie aan het verwaarlozen was. Ik heb letterlijk alles opgegeven en werk nu als boer op een biologisch akkerbouwbedrijf. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik onderdeel mag zijn van een bedrijf waarin we samen vechten voor een gezonder bodemleven en meer biodiversiteit. In mijn vrije tijd sport en spot ik graag en loop ik het liefst met mijn wc/rol onder de arm te banjeren op de camping.


Sietse Drion / Sous chef bij Het Arsenaal 1309

Als je vrienden/(oud)collega's zou vragen wat voor persoon ik ben, zouden er een paar dingen altijd naar boven komen. Hardwerkend, loyaal, altijd vrolijk, vastberaden, altijd in om iets geks te gaan doen, bijvoorbeeld spontaan naar London, maar ook eigenwijs, soms een beetje lui en het niet serieus nemen van zijn eigen gezondheid. Dit ben ik in een notendop. 


Mendelt Tillema / Directeur UmaMeats

Mijn naam is Mendelt Tillema. Ik kijk enorm uit naar de academie. Het bijeenbrengen van mensen met compleet verschillende achtergronden en visies vind ik een goed idee. De veelzijdigheid en complexiteit van voedingsketens vraagt om samenwerking tussen verschillende disciplines. Ik heb plantenwetenschappen gestudeerd en vul dit aan met een cursus vleestechnologie. De inzichten uit beide studies vullen elkaar op interessante punten aan. Deze kennis gebruik ik o.a. om vleesproducten te verrijken met zeewier. Ik vind het fascinerend om te werken aan het herstellen van balansen in voeding omdat het win/win situaties oplevert. Lekker eten met de juiste voedingsstoffen met gemaakt door een voedingsketen die biodiversiteit ondersteund.


Jan-Paul Wiringa / Consultant Duurzaamheid bij McKinsey & Company

Ik ben Jan/Paul, consultant bij McKinsey & Company. In mijn rol adviseer ik bedrijven en publieke instanties in de transitie naar een duurzame economie. Zowel in mijn baan als daarbuiten krijg ik energie door samen met anderen ingewikkelde problemen op te lossen – met name als de oplossing van maatschappelijk belang is. Mijn passie voor voedsel uit zich onder andere in mijn wekelijkse baksels, mijn werk en onderzoek gericht op voedsel(afval) en landbouw, en het chocoladebedrijf wat ik mijn moeder heb helpen oprichten.


Lika Verploegen / Communicatiemedewerker bij Innofest en contentmaker bij Studio Draads

Lika is een doorgewinterde (intersectionele!) feminist die houdt van het vertellen van mooie én minder mooie verhalen, zowel via tekst als via beeld. Lika is afgestudeerd Neerlandica en content creator. Sinds twee jaar is ze communicatiemedewerker bij Stichting Innofest en content maker bij Studio Draads (videoproductiebedrijf). Daar houdt ze zich het liefst bezig met alle projecten rondom (duurzaam) voedsel.


Lotte Vos / Management Trainee bij Albert Heijn 

Alles dat met eten te maken heeft vind ik interessant; van boer tot bereiding wil ik alles weten. Door te werken voor een supermarkt leer ik hoe de massa reageert en daar is mijn doel om die massa in beweging te krijgen; met een positieve mindset richting een duurzame toekomst voor ons voedselsysteem. Reizen, kiten en koken zijn mijn favoriete hobbies; gelukkig zijn die laatste 2 niet te stoppen door maatregelen. Ik deel mijn passie voor eten het liefste met anderen en dan sta ik de hele dag in de keuken.. eet je mee?


Wil je meer weten over waar de deelnemers precies heen gaan en wat ze daar leren? Volg ons Instagram account

Download PDF

Jan 6, 2022 4:36 PM