Een bordje met een logo van denkvoer in een stapel gele, rode en groene pepers.

SFYN tipt: Deze podcasts zijn verplichte kost voor iedereen die regelmatig eet

Gepost:
5.27.2022
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Eten en cultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En hoewel het begrip ‘eetcultuur’ niet in dikke Van Dale te vinden is, bepaalt de eetcultuur hoe, wanneer en wat we eten. Eetculturen veranderen voortdurend en in een globaliserende wereld ‘snoepen’ we steeds vaker van andere eetculturen, vervagen grenzen, gaan we fusion en ontstaan nieuwe eetculturen. Het AGV’tje is voor een groot deel van de Nederlanders inmiddels verleden tijd en we eten diverser dan ooit. Maar eren we de mensen die dit eten naar ons kikkerland hebben gebracht of genieten we vooral van hun eten zonder ook de mensen en de cultuur achter dat eten te leren kennen en respecteren? Wat ons betreft vooral dat laatste en daar mag volgens SFYN’er, Rotterdammer en medeoprichter van Denkvoer Gerrit-Jan Smit flink verandering in komen. Daarom maakte hij een lijst van podcasts die wat hem betreft verplichte kost zijn voor iedereen die regelmatig eet. 


Mijn Vader is een Afhaalchinees / Nederlandstalig

In de driedelige podcast ‘Mijn vader is een Afhaalchinees’ gaat journalist Felicia Alberding op zoek naar de verhalen achter Neerlands grootste culinaire hits van buiten de landsgrenzen. Een podcast waarin ze eten als smeermiddel van onze samenleving onder de loep neemt. Is onze maag soms toleranter dan ons hoofd?

Meer dan Babi Pangang / Nederlandstalig  / Gehele show

De meer dan Babi Pangang Podcast is een serie waarbij eten de toegangspoort vormt om een gast en diens cultuur beter te leren kennen. In dit geval de onderbelichte en vaak onbekende Aziatische gemeenschap.

Yous & Yay: New Emotions / Nederlandstalig / Aflevering #54 Yous & Yay & Hiske Versprille

Hiske Versprille, culinair recensent, duikt samen met Yous & Yay dieper de restaurantwereld in. Daarbij richten ze zich ook op onderwerpen als onze emotionele relatie met eten en culturele toe-eigening. 

The Sporkful / Engelstalig  / Gehele show

Elke week gebruiken de makers van deze show humor en menselijkheid om voedsel vanuit vele hoeken te benaderen. Waaronder wetenschap, geschiedenis, ras, cultuur, economie en langdurige debatten over de beste manier hoe je pindakaas en jam op een boterham smeert. Ze zeggen graag dat de podcast niet voor foodies is maar voor eters. 

The Sporkful (Other People’s Food) / Engelstalig  / Gehele show

In deze podcast onderzoeken ze wat er gebeurt als mensen koken uit een cultuur waarin ze niet zijn geboren. Wat gebeurt er als ze dat eten veranderen? En wat gebeurt er als het een voedsel is dat wordt geassocieerd met gekleurde mensen, en de persoon die de verandering doet is wit? Waar ligt de grens tussen culinaire kruisbestuiving en culturele toe-eigening? 

The Sporkful (Who Is This Restaurant For?) / Engelstalig

When you walk into a restaurant, you’re bombarded with signals that tell you what kind of place it is. But what happens when those signals bring certain people in, and keep others out?

Point of Origin / Engelstalig / Gehele show

Point of Origin gaat over de wereld van voedsel, wereldwijd. Elke week reizen de makers naar verschillende landen om een cultuur te verkennen door middel van eten. Ze onderzoeken daarbij het verleden en het heden en wat het eten ons leert over wie we zijn en hoe we zijn ontstaan.

Racist Sandwich / Engelstalig / Gehele show

De podcast Racist Sandwich biedt een perspectief dat je niet vaak hoort: voedsel - hoe we het consumeren, creëren en interpreteren - kan politiek zijn. Ze interviewen chef-koks en leveranciers van kleur en gaan in op de relatie tussen voedsel en ras, geslacht en klasse.

The Familiar Strange / Engelstalig / Aflevering #23 Decolonizing anthropology, with Sana Ashraf and Bruma Rios-Mendoza

"We denken dat we ons op ons gemak moeten voelen. Zolang we er alles aan doen om ons comfortabel te voelen, zullen we nooit iets veranderen." In deze thematische paneldiscussie gaan de sprekers aan tafel met Sana Ashraf en Bruma Rios-Mendoza, twee promovendi in de antropologie aan de ANU, om te praten over dekolonisatie: wat het is, en wat het betekent voor de antropologie, in de academie, in het veld en in onze eigen geest.

Anthrodish  / Engelstalig / Gehele show

AnthroDish is een wekelijkse show over de raakvlakken tussen ons voedsel, culturen en identiteiten. Gastvrouw Dr. Sarah Duignan gaat één-op-één in gesprek met mensen uit de academische wereld, hospitality, landbouw en meer. Als je geïnteresseerd bent in hoe mensen zijn gevormd door hun relatie met eten, dan is deze show iets voor jou!

Savor / Engelstalig / Gehele show

Savor graaft in de levens en eetgewoonten van mensen. De makers Anney Reese en Lauren Vogelbaum interviewen culinaire makers en consumenten van over de wereld, terwijl ze de wetenschap, geschiedenis en cultuur van eten en drinken verkennen. Allemaal met de centrale vraag in hun achterhoofd: waarom houden we van wat we lekker vinden?

The Splendid Table  / Engelstalig / Gehele show

Deze Amerikaanse podcast is van origine een radioshow en heeft mensen altijd met elkaar verbonden door de gemeenschappelijke taal van eten en voedsel. Verwacht frisse stemmen en verrassende gesprekken op het snijvlak van voedsel, mensen en cultuur - van de wereldwijde aantrekkingskracht van sesam tot de impact van Instagram op onze alledaagse eetgewoonten. 

Heb jij tips die niet op de lijst mogen ontbreken? Stuur ze naar communicatie@sfyn.nl of stuur een berichtje naar Gerrit-Jan via Denkvoer

Tekst: Gerrit-Jan Smit

Beeld: Denkvoer

Download PDF

May 25, 2022 3:04 PM