SFYNA23: POOP FOR THOUGHT

Gepost:
7.19.2023
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Friesland, 10 maart 2023, omgeven door een witte wereld bij boer Brunia

De geur van warme koeien en koude sneeuw vermengen zich in de stal van boer Brunia. De hond loopt kwispelend tussen de banken waarop vijfentwintig dik ingepakte jongeren naar een witte muur kijken. Op de muur zien ze een groep zomers geklede mensen aan een picknicktafel een nieuwe toekomst voor de landbouw bespreken. Belangrijkste punt van overweging: het gebruik van menselijke poep als mestbron. 

In de documentaire Holy Shit onderzoeken Fides Lapidaire, Yanna Hoek en Yeppe van Pruissen het potentieel van menselijke poep en plas. Ze volgen het proces van de toiletinhoud naar het eten op je bord. Samen met vooraanstaande biologen, ecologen en politici onderzoeken ze of menselijke uitwerpselen het geheime ingrediënt is om de kringlooplandbouw te sluiten. Een fascinerend én complex onderwerp dat ‘poop for thought’ geeft, zeker voor de SFYN Academie.

Want het klinkt als een ideale en bereikbare oplossing voor het mestprobleem in Nederland: onze eigen mest gebruiken voor de bemesting van ons voedsel. Maar er kleven ook een aantal nadelen aan. Want hoe garandeer je dat alleen gezonde poep zonder medicijnresten op het land komt? Hoe weet je zeker dat het omzetten van menselijke uitwerpselen naar mest niet meer energie in de productie vergt dan kunstmest? En hoe gaan we de huizen in Nederlandse woonwijken aanpassen zodat we onze poep makkelijk kunnen doneren? Want zeg nu zelf, elke dag met een netje je uitwerpselen uit de pot vissen en in een potje stoppen is best een gedoe.

De landbouwers in de groep zagen het gebruik van menselijke mest wel zitten, maar er zou wel een mentale knop om moeten, om het daadwerkelijk te gebruiken. In het nagesprek met Theo Mulder (voormalig kunstmestproducent én groot voorstander van een verandering in de bemesting van landbouwgrond) werd geopperd dat het gebruik van kippenmest een goede tussenstap zou zijn. Over één ding waren we het allemaal eens: op dit moment vragen we te veel van de bodem en geven we te weinig terug. Dit proces moeten we omdraaien en nieuwe vormen van mest zouden weleens een heel goede oplossing zijn.

Wil je meer weten over de documentaire Holy Shit en de mest transitie? Ga dan naar de website https://www.broodjepoep.com/. En doe op zaterdag 13 mei mee met de actie Give a Shit. SFYN is hierbij in ieder geval aanwezig. Jij ook?

Tekst: Elsbeth van den Hazel

BeeldKester Scholten

Download PDF

May 12, 2023 10:31 AM