MARIA GEUZE NIEUWE DIRECTEUR VAN SFYN

Gepost:
7.11.2022
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

UTRECHT, 1 juli 2022

Maria Geuze treedt per 1 juli 2022 aan als nieuwe directeur van Slow Food Youth Network Nederland. Ze volgt Lianne de Bie op, die sinds 2019 het netwerk leidde. 

Jonge voedselveranderaars als verbindende kracht

Een nieuw gezicht voor het netwerk, maar met een bak aan frisse energie gaat de kersverse directeur dit avontuur aan. Maria is ervan overtuigd dat SFYN een cruciale rol speelt in de beweging naar een duurzaam voedselsysteem. Maria: “Ons diverse en inspirerende netwerk van jonge voedselveranderaars weet dat het broodnodig is om ons systeem te veranderen. En die verandering is urgent.”

 

Tijdens Maria’s afstudeerproject werd het haar duidelijk: transities naar duurzame oplossingen verlopen langzaam en kosten veel tijd. Maria: “Partijen die bruggen slaan tussen ideeën, projecten en mensen heb je nodig om die processen te versnellen. Jongeren kunnen de verbindende factor zijn in deze vraagstukken door een positieve benadering van de huidige complexiteit over te brengen. Binnen SFYN vinden jonge mensen gelijkgestemden die zich hier met volle overtuiging voor in willen zetten. Ik voel me vereerd dat ik samen met hen de stem van jongeren kan vertegenwoordigen om de urgente stappen richting verbetering te kunnen zetten.”

 

Toegankelijk en inclusief

Toegankelijk en inclusief, de kernwaarden die Maria meeneemt in haar directeurschap. “Iedereen die nieuwsgierig is naar voedsel, is welkom bij SFYN. De vele aanmeldingen voor onze jaarlijkse SFYN Academie laten zien dat voedselverandering leeft onder jonge mensen. De Op Het Menu - dagen bieden meer ruimte om iedereen bij het netwerk te betrekken, zodat zij kennis met elkaar kunnen opdoen en uitwisselen. SFYN moet een plek zijn voor iedereen die zich wil inzetten voor het behoud van een gezonde planeet waarop over 10 tot 20 jaar nog steeds voedsel verbouwd kan worden. Een probleem waar wij als jonge generatie samen een oplossing voor moeten vinden. Maar dat kan alleen als je verschillende lagen van onze samenleving erbij betrekt.”

 

Lianne de Bie kijkt terug

Het nieuwe directeurschap van Maria Geuze betekent ook dat Lianne de Bie afscheid neemt van SFYN Nederland. Sinds 2018 is zij een betrokken SFYN’er, waar zij in 2019 aantrad als directeur van het netwerk. Corona was uitdagend voor SFYN en haar leden, maar Lianne heeft zich tomeloos ingezet om er een waardevolle tijd van te maken. SFYN is meer dan ooit een toekomstbestendige organisatie met een stevig netwerk, duurzame financiële structuur én een nieuwe huisstijl. Daarnaast was zij namens SFYN één van de initiatiefnemers van de Nationale Aardappelberg Dag, De Seizoenarbeiders, Locals Utrecht, Groenpact Jongerenplatform en de programmareeks Op Het Menu. Lianne gaat de komende maanden genieten van een welverdiende sabbatical en zal zich vanaf september oriënteren op de volgende stap in haar carrière.

 

Lianne: “Het was een eer om als directeur SFYN Nederland verder te mogen brengen en ik ben trots wat we als netwerk de afgelopen jaren hebben bereikt. Met veel plezier en vertrouwen draag ik mijn verantwoordelijkheden nu over aan Maria. Ik ben ervan overtuigd dat zij onze beweging veel goeds gaat brengen.”

 

Over Maria

De in Rotterdam geboren Maria (1995) is begin dit jaar afgestudeerd als Design Engineer aan de TU Delft. Tijdens haar studie in Delft heeft zij zich als Systemic Designer in de Nederlandse voedselketen en zuivelindustrie gespecialiseerd. Deze professionele interesse komt voort uit een persoonlijk passie.  Maria: “Ik ben altijd al gefascineerd geweest met wat ik eet en waar het vandaan komt. Overal waar ik kom ontdek ik graag de lokale producten: van wandelen langs de aspergevelden in Brabant tot het bezoeken van melkveehouderijen en kaasmakerijen in Friesland. Door mijn afstudeerproject ben ik oog in oog komen te staan met de uitdagingen van ons voedselsysteem en de noodzakelijke veranderingen die ons te wachten staan. En heeft er toe geleid dat ik na mijn afstuderen dit onderwerp en de sector niet meer los wilde laten.”


– Meer weten over Maria? Volg haar op LinkedIn en Instagram

– Meer weten over SFYN Nederland? Volg ons op Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn of via www.slowfoodyouthnetwork.nl.

 

Beeld: Fenna van Surksum

Tekst: Slow Food Youth Network Nederland

Download PDF

Jun 28, 2022 2:42 PM