DE DEELNEMERS VAN DE SFYN ACADEMIE 2023!

Gepost:
1.8.2023
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Met trots presenteren we de 26 deelnemers van de dertiende editie van de SFYN Academie! Deze jonge voedselveranderaars verschillen qua achtergrond, maar hebben hetzelfde doel: goed, duurzaam en eerlijk eten voor iedereen. Gedurende een halfjaar gaan ze samen op pad door het Nederlands voedselsysteem. Ze gaan aan de slag met inspirerende cases en zullen elkaar (en zichzelf!) beter leren kennen. Ze stellen zich voor:

Ilse Vis | Operationeel manager horecagroothandel Chef Centraal

Ik ben Ilse! Een energieke, redelijk ervaren, uitvoerende duizendpoot, die graag onder de mensen is. Heel gevoelig voor een fijne groepsdynamiek waarin iedereen zichzelf kan zijn!

Tessa van der Geer | Investment analist en ondernemer

Ik ben Tessa – 25 jaar en opgegroeid in Nederland. Na twee jaar veel geleerd te hebben in Venture Capital moest ik afgelopen jaar aan mezelf toegeven niet gelukkig te zijn. Ik besloot mijn baan op te zeggen en mijn hart te volgen. Afgelopen jaar heb ik aan de Ballymaloe Cooking School in Ierland alles geleerd over farm to table cooking. Een fantastische ervaring! Ondanks dat ik enorm van koken (en lekker eten) houdt, weet ik ook dat mijn missie en ambitie groter zijn dan alleen de mensen die ik een fantastische maaltijd kan serveren. Hoe dat vorm gaat krijgen ben ik aan het onderzoeken.

Billie van Katwijk | Zelfstandig productontwerper

Als ontwerper en ben ik gefascineerd door kringlopen. De materialen die daar uit voortkomen zijn soms ongezien of niet gewaardeerd. Ik ontrafel de schoonheid van deze materialen. Ik geloof in het tonen van tegenstellingen en taboes, wil verleiden tot een dialoog en oordeel niet. In 2017 studeerde ik af aan Design Academy Eindhoven en heb sindsdien mijn studio in Amsterdam. In 2022 haalde ik mijn master Artistic Research aan de UvA met een onderzoek naar de betekenis van het orgaan zonder lichaam (slachtafval).

Bente Roelofs | Process engineer bij Bakker Barendrecht

Ik ben graag een vertaler: ik houd me bezig met het ingewikkelde, maar kan het ook overbrengen aan mensen die hier geen kennis van hebben. Zo combineer ik beide aspecten waar ik energie van krijg; het laten kraken van mijn hersenen op complexe vraagstukken en het sociale, waarbij je verbintenis zoekt met mensen door ook van elkaar te leren. Een goede sfeer in projecten vind ik daarom ook key voor goede resultaten: gezelligheid staat hoog in het vaandel. Hard werken maar ook ruimte voor ontspanning: dat past bij mij.

Samantha Joosten | Productontwikkelaar bij Studio Fava

Ik ben Samantha, een enthousiaste en leergierige Food Scientist met specialisatie op plantaardige alternatieven. Ik geloof dat ons voedselsysteem meer in balans moet komen. Om die reden werk ik graag aan goede plantaardige alternatieven. Zo probeer ik mijn steentje bij te dragen aan een wereld/voedselsysteem die meer in balans is. Met lekkere plantaardige alternatieven verleid ik graag mensen om iets meer plantaardig te eten.

Max Pesch | Souschef bij Bistro Flores

Ik ben Max, 24 jaar. Na mijn studie bedrijfskunde in Nijmegen ben ik gaan koken, en nu werk ik als souschef bij Bistro Flores. Ik ben graag onder de mensen, maar ben ook een natuurmens. Die connectie probeer ik te leggen in de keuken in mijn zoektocht naar duurzame gastronomie. Ik ben ook een kok die gelooft in de kracht van inspiratie. Ik zie koken als een vorm van kunst en mogelijkheden, waarmee je mensen aan het denken kunt zetten. Laten zien dat het anders kan. Daarom heb ik Jazztronomy opgericht. We combineren de kunst van jazz en gastronomie en koken graag op plekken.

Pieter Paijens | Op zoek naar een nieuwe uitdaging

Ik ben sociaal, gedisciplineerd en leergierig. Communicatie is een van mijn sterkste punten. Hoewel ik een echte denker ben, krijg ik van ‘doen’ toch echt de meeste energie. Dit bij elkaar maakt dat ik graag het onbekende opzoek. Mijn grootste passie is om de balans tussen mens, dier en natuur te herstellen.

Marijn Smaal | Conceptontwikkelaar bij de Moestuinkamer

Van restaurantje spelen tot een kookboek schrijven; van jongs af aan ben ik bezig met eten. Na mijn afstuderen in innovatiemanagement kreeg ik te maken met gezondheidsproblemen en ging ik op zoek naar mogelijkheden in de richting van voeding en leefstijl. Zo volgde ik een vegetarische kookopleiding en cursus in medische basiskennis, en heb ik mij verdiept in Ayurveda. Mijn ervaring leerde me dat gezonde voeding vaak hand in hand gaat met duurzaamheid, hierdoor ontstond mijn interesse om beide onderwerpen te combineren. Momenteel houd ik me bezig met het inrichten van een moestuin en verken ik de mogelijkheden voor deze locatie.

Sterre van de Ven | Student Liberal Arts and Sciences

Ik ben een 22-jarige Liberal Arts & Sciences student aan University College Maastricht. Ik ben altijd op zoek naar verbinding. Naast mijn studie organiseer ik dan ook (culturele) evenementen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Tijdens mijn studie kwam ik achter de wonderlijke en complexe wereld van alles wat er komt kijken bij voedselproductie en -consumptie. Hierdoor realiseerde ik me ook hoeveel er nog voor mij te ontdekken is. Ik kan daarom ook niet wachten om met SFYN nieuwe verbindingen te leggen en er zo hopelijk achter te komen hoe ik mijn steentje bij kan dragen aan een eerlijk, schoon en duurzaam voedselsysteem.

Jelmen Grundel | Projectleider bij Stedin

Leergierig, creatief, positief kritisch en heel mijn volwassen leven geobsedeerd door eten. Ik lees over eten, kijk naar eten, ga uit eten en kook mijn eten. Afgestuurd als ingenieur maar altijd op zoek naar de connectie met eten en de natuur. Analytisch sterk, resultaatgericht en ik haal energie uit het gezamenlijk toewerken naar een doel, gepaard met een gezonde dosis humor!

Berend Eberson | Oprichter Grünten en Gezondheidswetenschapper

Ondernemende gezondheidswetenschapper, met een passie voor lekker, maar gezond eten. Creatief in de breedste zin van het woord, sociaal en niet op z'n mondje gevallen. Gaat graag in discussie over de meest uiteenlopende zaken en gaat debat niet uit de weg, maar laat zich ook graag overtuigen en van gedachte veranderen. Verkiest verdieping boven "koetjes-en-kalfjes" en kan tot diep in de avond praten over zaken als spiritualiteit en zingeving, maatschappelijke problematiek, emotionele verdieping en persoonlijke ontwikkeling, maar wel met gevoel voor humor.

Elsbeth van den Hazel | Strategisch adviseur bij Bureau &MAES

Maatschappelijk betrokken, nieuwsgierig en dol op alles wat met eten te maken heeft. Dat ben ik, Elsbeth van den Hazel. In het dagelijks leven werk ik als strategische adviseur bij Bureau &MAES waar ik meedenk over veel verschillende maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast wandel ik graag in het bos, bezoek ik regelmatig de bios en heb ik een steeds verder uitdijende receptenverzameling. Met de SFYN Academie mag ik mijn tanden zetten in het ontdekken van het Nederlands voedselsysteem en daar zie ik enorm naar uit!

Arlette Brouns | Strategieconsultant bij de Volksbank

Ik ben Arlette, 32 jaar en werk ~7 jaar als (strategie) consultant. Dit deed ik eerst bij Deloitte (een consultancy kantoor) en nu bij de Volksbank (het moederbedrijf van SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen). Ik laad op door leuke dingen te doen met mijn vriend en vriendinnen, maar vind het ook heerlijk om mezelf te verliezen in een goed boek. Ik kan moeilijk stilzitten, ben gek op koken en dieren (heb zelf een kat), heb een eigen moestuin op mijn balkon in Amsterdam en direct buiten te vinden zodra de zon schijnt!

Maarten Smid | Productmanager bij Koppert Cress

Ik ben Maarten, een gedreven young professional die zich wil inzetten om de tuinbouw op de kaart te zetten bij toekomstige generaties.

Luc Roefs | Student Marketing & Consumption

Hoi, mijn naam is Luc en op een positieve en enthousiaste manier houd ik mij veel bezig met voeding en sport. Tijdens mijn studies aan Wageningen University en Gothenburg University heb ik mij altijd gericht op het gedrag van consumenten en veel geleerd over hoe zij bepaalde keuzes maken, met name voedselkeuzes. Zo ben ik ook erg bezig met mijn eigen voeding en vind ik het leuk om mijn kennis in te zetten om ook anderen te motiveren om gezondere en duurzamere keuzes te maken. Daarnaast denk ik dat we kritisch naar het voedselsysteem kunnen kijken om verbeteringen door te voeren waar wij allen van op vooruit gaan.

Corben van de Pol | Student Food Technology

Ik ben Corben, voedingstechnoloog aan de Wageningen universiteit. Hiervoor studeerde ik Food&Business en zag daar hoe belangrijk het opmerken en inspelen op consumenten wensen was. Helaas zag ik ook dat de vertaling van deze wensen naar een technologisch interessant, duurzaam en haalbaar product soms lastig was. Dit kwam simpelweg vaak door uit elkaar liggende belangen of een andere stijl van communicatie binnen verschillende afdelingen in de voedselindustrie. Nu ik kennis heb opgedaan met zowel de technologie als de business kant van de voedselindustrie, hoop ik aan het voedselsysteem bij te dragen door als het ware de vertaler te zijn tussen verschillende uit elkaar liggende partijen.

Pim ter Laan | Student Religie & Spiritualiteit

Mijn naam is Pim ter Laan en ik studeer momenteel Religie en Spiritualiteit aan de UVA. Ik heb hiervoor de bachelor Bos- en Natuurbeheer gestudeerd in Wageningen, en vorig jaar een master in Sustainable Management afgerond in Zweden. Mijn interesse ligt bij de filosofische vragen rondom duurzaamheidsproblemen, waar ze vandaan komen en hoe we deze zouden kunnen transformeren. Ik heb me vooral verdiept in hoe wij door middel van een innerlijke transformatie de wereld kunnen veranderen. Hoe onze perceptie van realiteit een direct effect heeft op hoe wij met realiteit omgaan, en dus ook hoe we met de natuur, anderen en onszelf omgaan.


Isabelle van Lieshout |  Artiestenkok bij De Roma

Onderzoekend en gepassioneerd over de verbinding tussen kunst en eten. De kunst van het voedsel, en het voedsel als kunst. Deze andere kijk op voeding vertegenwoordig ik in mijn werk alsook daarbuiten, als een oneindig leerproces dat steeds nieuwe kanten uit schiet. Ik voel de verantwoordelijkheid om mezelf te blijven uitdagen en vragen te blijven stellen. Met mijn impulsiviteit, koppigheid en klunzigheid stoot ik soms mijn hoofd. Door mijn openheid, enthousiasme en engagement raak ik verzeild in nieuwe avonturen. Ik zoek de verbinding, en hierbij staan het koken en eten centraal. Zonder dat zou ik niet kunnen bestaan.

Manon van Lent | Restaurantmanager bij Kruidt

Ik ben enthousiast en bevlogen in dat wat ik doe. Kwaliteit gaat bij mij boven kwantiteit. Uit passie voor voeding en gastronomie heb ik daarom voor twee jaar de overstap gemaakt van fysiotherapeut naar restaurantmanager. Met veel plezier voer ik het bedrijf en zien wij groei in dat wat wij onze gasten te bieden hebben. Zo werken wij in onze gerechten zoveel mogelijk met lokale producten, bieden wij een volledig vegetarisch menu aan en zijn we steeds meer op zoek naar lokale wijnen. In mijn drang om betekenisvol met voedsel om te gaan, heb ik gemerkt dat ik hier meer in wil en daarom heel blij met mijn deelname aan de SFYN Academie!

Lucas Kuijl | Kok en cultureel antropoloog

Ik ben Lucas Kuijl, kok en sinds kort afgestudeerd cultureel antropoloog. Mijn carrière in eten begon toen ik in mijn tussenjaar de een course op de Ballymaloe Cookery School heb gevolgd. Op deze kookschool leerde ik alles over verduurzaming van het voedselsysteem met een 'grassroots approach'. Na stages te hebben gelopen bij sterrenrestaurants als Lyle's in Londen en Rijks in Nederland, ben ik echter hard afgeknapt op de restaurantwereld. Waar deze restaurants claimden om duurzaam te zijn, waren ze alles behalve duurzaam met personeel. Ik besloot mijn eigen cateringbedrijf Gebakken Lucht te beginnen: we kijken naar hoe het hele project van uit eten gaan in elkaar zit. Ook ben ik zoekende naar een manier waarop ik mijn theoretische kennis, mijn passie voor eten en mijn praktische skills kan combineren tot een manier van werken die duurzaam en vernieuwend kan zijn.

Margot Kemps | Programmamanager bij Impact Hub Amsterdam

Margot zit met haar handen in het brooddeeg op 3-hoog in Amsterdam en voeten in de klei bij haar ouders op de Delflandhoeve. Daarnaast is ze sinds 2 jaar actief bij Impact Hub Amsterdam in het duurzame voedsel ecosysteem en doet naast haar rol als programmacoordinator ook onderzoek naar de beweging van voedsel innovaties in dit ecosystem.

Willeke van de Noort | Inkoper Lidl Nederland

Ben je bekend met de Hollandse Kers? De meeste mensen mogen haar graag, want die lijkt zo zoet. Maar vergeet de pit niet! Als energieke optimist ga ik met opgestroopte mouwen alles aan wat op mijn pad ligt. Óf, om mezelf te blijven prikkelen en inspireren, maak ik een omweg. Ik ben nieuwsgierig en enthousiast. Met een extra teug Brabantse gezelligheid. Ik sta altijd ‘aan’ en ben in voor actie. Ik neem graag het voortouw maar als generalist is het nooit verkeerd om van een specialist te leren. Daarnaast zoek ik graag anderen op. Of het nu mijn hockeyteam, groep collega’s bij Lidl of vriendenclub is, verbinding vind ik belangrijk. Uiteindelijk zorgt dat voor de kers op de taart (bij voorkeur tarte tatin!).

Laurens Bakker | Biologische boer bij De Zeekraal

Ik woon al heel mijn leven op een biologische melkschapenboerderij op Terschelling. Op dit familiebedrijf maken we veel verschillende producten, zoals kaas, ijs en crème,. Daarnaast hebben we een winkel vol lokale en/of duurzame producten. Ik ben afgestudeerd als middenkader engineer en ben momenteel mijn AD biologische melkveehouderij opleiding aan het afronden. Ik ben geïnteresseerd in biologische bedrijfsvoering al denk ik dat dit slechts een stap in de goede richting is. Ik ben ambitieus om te denken dat ik het huidige voedsel systeem kan veranderen dan wel kan verbeteren.

Jan De Koeijer | Junior projectleider Bionext & akkerbouwer in omschakeling

Met kennis van de huidige praktijk en de problemen die er spelen en met een rotsvast vertrouwen in een boer-inclusieve oplossing werk ik als boerenzoon geestdriftig en graag samen met collega's aan een meer biologische en duurzame landbouwsector. Zowel binnen mijn werk bij de ketenorganisatie van de biologische landbouwsector als op het akkerbouwbedrijf waar ik samen met mijn vader en oom met oog voor het milieu voedsel verbouw. Ik ben altijd op zoek naar hoe de toekomst van de landbouw en haar boeren eruit zou moeten zien en wat mijn rol is in die verandering.

Gaby van der Wens | Projectleider bij Flevo Campus

Ik ben een enthousiaste, maatschappijkritische verbinder. Ik wil de voedselbeweging verbreden voor een socialer, inclusieve en toegankelijker voedsellandschap.

Lisa Bibbe | Op zoek naar een nieuwe uitdaging

Ik ben een generalist met kennis van en passie voor (agri)food en natuur. Het liefst sta ik met één been in het veld om beleid/management en praktijk goed met elkaar te verbinden en de impact van mijn werk te kunnen voelen. Ik ben analytisch sterk, een praktische probleem oplosser en wil mezelf altijd blijven uitdagen en ontwikkelen. Ik kan me goed verplaatsen in anderen en werk graag samen met collega’s of partners aan gestelde doelen. Mijn positiviteit, energie en doorzettingsvermogen breng ik hierbij graag over op anderen.

Download PDF

Dec 22, 2022 12:04 PM