7 vragen aan Naresh Ramdjas

Gepost:
9.13.2021
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

De coronacrisis vraagt om creatieve ideeën en oplossingen. En laat die creatieve ideeën maar aan SFYN’ers over. In deze serie vragen wij ondernemende SFYN’ers het hemd van het lijf over hun anti-corona initiatief.

Zo praten we deze week met Naresh Ramdjas, eigenaar van zijn eigen creative food studio. Toen de coronacrisis losbarstte hadden Naresh en zijn team even geen idee hoe ze deze crisis te boven zouden komen. Maar Naresh zou Naresh niet zijn als hij niet meteen daarna een creatieve oplossing zou hebben. Nu duikt hij elk weekend de keuken in en bezorgt hij de lekkerste gerechten aan huis. Kunstwerkjes zijn het, stuk voor stuk!

1. We zien de mooiste opgemaakte borden voorbij komen op Instagram en je maakt kunstwerken van stukken foto uit fotoboeken en magazines. Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Naresh en ben chef en ontwerper. Als chef heb ik mijn eigen cateringbedrijf. Ik ben altijd op zoek naar uitdagende projecten, waarbij de keuken voor mij centraal staat en als ontwerper zorg ik ervoor dat de projecten verder vorm krijgen. In m’n vrije tijd maak ik collage-art waarbij kleuren, vorm en mijn dromen de vrije loop krijgen. Vooral wanneer opdrachten routine worden, probeer ik hierin de routine te doorbreken.

2. Je studeerde aan de Design Academy in Eindhoven, je zat in de finale van Masterchef Holland en in 2016 deed je mee aan de SFYN Academie. Wat is je het meest bijgebleven van de SFYN Academie?
De reis die ik maakte met de academie naar Edinburgh. Op het bezoek bij twee verschillende restaurants merkte ik hoe belangrijk het is om je dromen te volgen en te vertrouwen op je kunnen. Ik wist het toen echt zeker: ik wil verder als chef. Ook vind ik de SFYN alumni festivals geweldig, wanneer je weer even goed realiseert hoe rijk de SFYN netwerk is.

3. Je doet aan event catering, je kookt op grote familiefeesten, je stampt creatieve pop-up restaurants uit de grond én je draait je hand niet om voor menuontwikkeling. Kortom, je staat graag in de keuken. Wat maakt koken boeiend voor jou?
Ik vind het heel bevredigend om iets moois te maken. Bij koken gaat het niet alleen om hoe het eruit ziet, maar ook hoe het smaakt. En wat is het verhaal erachter? Elk gerecht heeft een verhaal en waarom jij nu juist dit gerecht vandaag klaarmaakt ook.

Er komt met koken zo ontzettend veel samen, wat je vervolgens ook aan iemand anders kunt geven. De energie die jij in een kort tijdsbestek bij elkaar weet te brengen, geef je als een cadeau weer door en dat blijft misschien nog wel hèèèl lang bij diegene. Hoe mooi is dat?!

4. Als ik op je website of Instagram kijk, zie ik heel mooi opgemaakte borden, en gerechten vol smaak en geur (de geur en smaak inbeeldend). Waar haal je je inspiratie vandaan? Hoe weet je wat je wil gaan maken?
Eigenlijk laat ik alle ideeën die ik heb altijd even sudderen in mijn hoofd. Geen idee wordt daar slechter van. Hoe langer je ze in je hoofd hebt zitten, hoe meer connecties je gaat maken met dingen die je dagelijks ziet en gesprekken die je hebt. Ik denk dat ik de meeste inspiratie haal uit kennis, de natuur en hoe positief ik op dat moment zelf ben. Ik kijk steeds minder naar wat anderen doen, en kijk steeds veel meer naar: waar heb ik zelf echt zin in?

5. Wat wil je met de gerechten die je maakt bereiken?
Eigenlijk wil ik vooral dat het iemand die het ziet of mag opeten, er ontzettend blij van wordt en diegene op welk vlak dan ook inspireert. Echt top is als mijn gerechten mensen verbinden op een manier dat een normaal maaltje niet doet. Als je twee mensen stil ziet worden en bij elke hap elkaar knikkend en lachend ziet aankijken.

6. Met wie zou je heel graag een keer samen willen koken?
Ik eet liever bij diegene die nu in mijn hoofd opkomen dan dat ik er graag samen mee kook.

7. In deze crisistijd lijkt er meer aandacht voor lokale producten en lokale producenten te zijn. Een positieve ontwikkeling, wat SFYN betreft. Als je een curry zou moeten maken van alleen ingrediënten van Nederlandse bodem, waarmee zou je hem maken?
Als ik aan een curry denk, dan zie ik exotische ingrediënten voor me. Wat ik zo mooi vind aan Nederland is de gedrevenheid van ondernemers en boeren. Hoe zij aan de slag gaan met deze exoten. Zo kan ik bij mij in de stad lemongras en djoeroek perut uit de kas halen en kook ik heel graag met Tomasu soja saus uit Rotterdam.

Een paar jaar geleden heb ik geleerd zelf tempeh te maken – hoe onwijs lekker dit vers is – en, dat je dit kunt maken met allerlei soorten (Nederlandse) bonen.

Een groene curry op basis van doperwt met alle bovenstaande ingrediënten is om te smullen. Hier dan zelf gemaakte naanbroden bij bakken is echt helemaal top!

Tekst // Naresh Ramdjas & Eline Beltman
Beeld // Jelmer Jeuring

– Ook dit weekend springt Naresh weer op de fiets om jou van zijn lekkerste gerechten te voorzien. Benieuwd wat hij dit weekend voor je in petto heeft? Check het hier en bestel direct via DM of app.

– De coronacrisis vraagt om creatieve ideeën en oplossingen. En laat die creatieve ideeën maar aan SFYN’ers over. Zij steken hun handen graag uit de mouwen en stampen in no-time lokale voedselboxen uit de grond, organiseren toffe webinars om je voedselkennis bij te spijkeren óf duiken de keuken in om zelf-gemaakte maaltijden hoogstpersoonlijk (en contactloos) aan huis te leveren. Benieuwd wie deze SFYN’ers zijn? In deze serie vragen wij ondernemende SFYN’ers het hemd van het lijf over hun anti-corona initiatief.

Download PDF

Sep 10, 2021 2:23 PM