SFYNKIJKJE: DE REIS

Gepost:
6.30.2025
Locatie:
De Beleving
Door:
SFYN NL

Welkom bij het #SFYNkijkje! De blog waarin alle ins en outs van de SFYN Academie 2025 langskomen. Een uniek kijkje in het dagboek van een deelnemer: met welke blik bekijkt hij/zij/die de Academie? Welke vragen werden er beantwoord en welke bleven er juist hangen? Wat werd er verteld, waar gingen we op bezoek, en nog belangrijker, wat werd er gegeten?! Deze week is het tijd voor een terugblik op de Reis naar Friesland. Deelnemers Nadine en Maya nemen je mee in hun beleving door middel van tekst en een illustratie.

Is je interesse gewekt voor de volgende editie van de Academie? Laat je gegevens achter op dit formulier, dan sturen we je een berichtje wanneer de aanmeldingen weer openen. Veel leesplezier!

JOUW PLEK IN HET SYSTEEM

Friesland, Mei 2025

Tekst: Nadine Rauterberg

Illustratie: Maya Ouwehand

Het waren weer prachtige dagen in Friesland met SFYN! Weer verrijkt door de verhalen, kennis, smaken en belevingen die we mochten ervaren. Thuisgekomen ben ik gevuld met veel inspiratie en een warm hart.

Ik begrijp nu waarom Maria Geuze en de Friese mensen zo’n diepe liefde voor Friesland voelen. Ik moet toegeven: ik ben ook een beetje verliefd geworden op Friesland. De ruige zee, de uitgestrekte graslanden en vooral de trots die de provincie uitstraalt, hebben indruk op me gemaakt.

Die trots op hun cultuur erfgoed is overal voelbaar. Van de liefde voor oude koeienrassen, weidevogels, tot de visserij en de ongetemde zee. De mensen daar zijn sterk verbonden met hun landschap en dat heeft invloed op wat ze eten en hoe ze hun cultuur koesteren.

Ik heb enorm veel respect voor de mensen die midden in deze traditie staan, zoals Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van de Goede Vissers. Die nog op ambachtelijke manier vissen en samen werken en meebewegen met de natuur.

Wat we eten is namelijk (indirect) verbonden met ons landschap. Als we ons landschap willen behouden, en daarmee ons culturele erfgoed, is het essentieel om lokaal te eten – de korte keten is daarbij cruciaal. Op deze manier kunnen we oude teeltgewassen behouden en daarmee de identiteit van ons landschap behouden/versterken.

Een inspirerend diner dat dit alles tastbaar maakt, is het ERF GOED diner van Lucas Kuijl, Maya Ouwehand en Ada Korteknie. Hier kregen we de Wilde Wad Oesters die we zelf geplukt hadden uit de Waddenzee, weer op ons bord, gecombineerd met o.a. duindoorn en zilte groenten uit de omgeving. Het was een maaltijd die het hele weekend omvatte.

Download PDF

Jun 24, 2025 3:19 PM