SFYNKIJKJE: "LIGT DE VERANTWOORDELIJKHEID BIJ DE CONSUMENT, DE OVERHEID OF DE RETAIL?"

Gepost:
4.29.2024
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Welkom bij het #SFYNkijkje! De blog waarin alle ins en outs van de SFYN Academie 2024 langskomen. Een uniek kijkje in het dagboek van een deelnemer: met welke blik bekijkt hij/zij/die de academie? Welke vragen werden er beantwoord en welke bleven er juist hangen? Wat werd er verteld, waar gingen we op bezoek, en nog belangrijker, wat werd er gegeten?! Deze week is het aan Ili om haar ervaringen te delen over het themaweekend: Wie is aan zet?

Is je interesse gewekt voor de volgende editie van de Academie? Laat je gegevens achter op dit formulier, dan sturen we je een berichtje wanneer de aanmeldingen weer openen. Veel leesplezier!

Wie is aan zet?

FLEVOLAND, April 2024

Tekst: Ili Driessen

Beeld: Studio Pur Sang

In het gezellige en leerzame avontuur wat de SFYN academie is, was het afgelopen zaterdag alweer tijd voor het volgende thema: Wie is aan zet? Tijdens deze dag, die plaats vond bij Bio Brass, was het aan ons om antwoord te vinden op deze vraag. De dag werd begeleid door oud SFYN-directeur Lianne de Bie die meteen opmerkte dat deze vraag tijdens haar tijd bij SFYN ook al erg relevant was. Waarom veranderen de gesprekken niet?

Als traditiegetrouwe dagstart werden we door Maarten, Tim en Sarah meegenomen naar een, toevallig samengevoegde, ledenvergadering en aandeelhoudersvergadering van de Rabobank en Ahold Delhaize. Als leden en aandeelhouders mocht de rest van de groep hun stem uitbrengen over belangrijke beslissingen bij beide organisaties. Sarah, als activist, stelde hierbij kritische vragen en informeerde ons over het feit dat je maar 3,5% van de bevolking nodig hebt om verandering teweeg kunnen brengen. Voor mij een interessant en bemoedigend feitje.

De rest van de dag was zoals altijd goed gevuld en goed georganiseerd met fijne gesprekken, lekker eten en interessante verhalen. Met voor mij als hoogtepunten:

  • Een inspirerende peptalk door Drees Peter van den Bosch, die voor mij als een van de eerste sprekers deze academie benadrukte dat de verantwoordelijkheid voor het maken van duurzame keuzes niet bij de consument ligt, en zeker niet zolang deze niet genoeg geïnformeerd wordt door de kennishoudende partijen als retail en overheid.
  • Een persoonlijke presentatie van Alex Datema over de agro-foodvisie van de Rabobank en de gevoeligheid van zijn rol van zowel directeur als boer.
  • Een toffe presentatie van Bibianne Roetert van Tony’s Chocolonely waarmee we inzicht kregen in de visie en missie van Tony’s Chocolonely. En waarbij er kritische vragen werden gesteld en zo de lastige keuzes van een moreel en ambitieus groot bedrijf zichtbaar werden.

Ik kijk weer terug op een mega inspirerend weekend en laat nog even alles goed bezinken voor we weer verder gaan met de SFYN-reis naar Zuid-Limburg. Nu alweer zin in!

PS: Het antwoord op de vraag heb ik, en met mij vele academiegenoten, nog niet gevonden.

Download PDF

Apr 25, 2024 3:33 PM