INSCHRIJVINGEN SFYN ACADEMIE 2024 GEOPEND!

Gepost:
11.28.2023
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

ROTTERDAM, 1 september 2023

Voorde 14e keer op rij organiseert het Slow Food Youth Network (SFYN Nederland) de jaarlijkse SFYN Academie. Het programma gaat van start in januari 2024en biedt voedselveranderaars tussen de 18 en 35 jaar inspiratie, een netwerk, en handvatten om actief bij te dragenaan een duurzaam en eerlijk voedselsysteem voor iedereen.

Interdisciplinair programma

De SFYN Academie is eenvoedingsbodem voor nieuwe samenwerkingen, kennis en visie op de toekomst van ons voedsel. Gedurende een interdisciplinair programma van zes maanden leren deelnemers elkaar en het voedselsysteem kennen. Deze reis leidt hen naar diverse plekken door heel Nederland om in gesprek te gaan met bijvoorbeeld wetenschappers, boeren, vissers, koks, en ondernemers. Een genuanceerd perspectief en een constructief gesprek staan centraal, tussen gangbare landbouw en biologisch, grootschalig en kleinschalig, en technologie en ecologie. 

 

Aan de slag met prangende voedselvraagstukken

De academici worden uitgedaagd om uit hun eigen bubbel te stappen. Door ze verschillende perspectieven voor te schotelen wil de SFYN Academie vooroordelen en hokjesdenken doorbreken.Vanuit verschillende perspectieven doorlopen de deelnemers alle schakels in de voedselketen: van gastronomie tot landbouw en van cultuur tot politiek.

 

“De academie legt bloot waar het huidige voedselsysteem nu op stuk loopt, maar biedt tegelijk ook perspectief en kansen."

- Maria Geuze, directeur SFYN 

 

Naast het inhoudelijke programma gaan de deelnemers aan de slag met voorbeelden uit de praktijk vanonder andere het bedrijfsleven, NGO’s en overheidsinstanties. In kleine groepenwerken zij samen aan een prangend vraagstuk uit de voedselsector en werken ze direct in de praktijk aan verandering.

 

De succesformule voor een duurzamer voedselsysteem

Na 13 jaar telt het SFYN Academienetwerk ruim 350 voedselveranderaars die na het programma op verschillende manieren en plekken duurzame impact maken in het Nederlandse voedselsysteem. Oud-deelnemers van de SFYN Academie laten dagelijks zien wat dat kan betekenen. Zij hebben voedselverspilling op de kaart gezet (zie Kliek), leggen de lat hoog voor dierenwelzijn (Brandt&Levie),brengen boer en burger dichter bij elkaar (De Seizoenarbeiders) en nemen voedselbeleid kritisch onder de loep (redacteur Matthijs Smit). 

 

Iedereen kan bijdragen aan verandering; ook jij!

Kortom; van boer tot kok, van wetenschapper tot ontwerper en van student tot ondernemer, SFYN Nederland gelooft dat iedereen kan bijdragen aan verandering. Want alleen samen kan verandering in werking worden gezet. De Academie is op zoek naar jonge voedselveranderaars van allerlei opleidingsniveau’s met ieder een eigenachtergrond, expertise en invalshoek. De belangrijkste voorwaarde is dat potentiële deelnemers nieuwsgierig zijn én actief willen bijdragen aan een positieve verandering in het voedselsysteem.

 

“Hoewel alle deelnemers een andere achtergrond en denkbeeld hebben, vinden we elkaar in onze liefde voor eten en zorg dragen aan de maatschappelijke vragen die hierover spelen.”

- Oud-deelnemer Elsbeth van den Hazel, strategisch adviseur

 

Praktische informatie

De SFYN Academie is eenproject van Slow Food Youth Network Nederland. De 14e editie start in januari 2024. Het lesprogramma duurt een half jaar en bestaat uit een openingsweekend, zes themadagen, een reis en een praktische en inspirerende case. We sluiten samen af tijdens de slotdag. Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud, hebben een vurige passie voor voedsel en studeren of zijn werkzaam in de voedselketen, in de breedste zin van het woord. Aanmelden kan tot 25 oktober 2023, 12:00 uur. Bekijk alle voorwaarden en informatie op onze academiepagina.

schrijf je in op www.sfyn.nl/academie of via dit formulier!

 

Beeld: Kester Scholten

Tekst: Slow Food Youth Network Nederland

Download PDF

Aug 30, 2023 3:10 PM