INSCHRIJVINGEN SFYN ACADEMIE 2025 GEOPEND!

Gepost:
10.7.2024
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Gezocht: 26 nieuwe deelnemers voor de Slow Food Youth Network Academie van 2025. Hét lesprogramma waar boer en corporate, chef en beleidsmaker of foodie en activist elkaar tegenkomen. Vanaf januari 2025 gaan we met 26 jonge mensen op reis door het Nederlandse voedselsysteem. Van startup-ondernemer tot visser en van paprikateler tot cultureel antropoloog: elke stem telt. Doe mee aan de SFYN Academie en word deel van de toekomst van ons voedselsysteem.

Voedingsbodem voor verbinding

De SFYN Academie is een voedingsbodem voor nieuwe samenwerkingen, kennis, en visie op de toekomst van ons voedsel. Constructieve gesprekken en goede vragen staan centraal. In een tijd van debat en polarisatie slaan we samen toch een brug tussen uiteenlopende perspectieven. Bijvoorbeeld tussen gangbaar en biologisch, tussen de havermelkelite en de uithoeken van ons land, en tussen technologie en ecologie.

Je eigen voedselvraagstuk

Tijdens de SFYN Academie stap je uit je bubbel en wordt je gesponsord door een opdrachtgever. Deze geeft jou een opdracht mee waar je in een groepje mee aan de slag gaat. Naast het inhoudelijke programma werk je aan een prangend vraagstuk uit de voedselsector, van het bedrijfsleven, een NGO, of overheidsinstantie. Zo maak je tijdens de academie al impact, en leg je connecties in het SFYN netwerk voor in de toekomst.

“De academie legt bloot waar het huidige voedselsysteem nu op stuk loopt, maar biedt tegelijk ook perspectief en kansen."

- Maria Geuze, directeur SFYN 

Je toekomstige netwerk

Na 14 jaar telt het SFYN Academie netwerk ruim 350 jongeren die op hun eigen plek en manier duurzame impact maken in het Nederlandse voedselsysteem. Hoe dat eruit ziet? Biologische boeren zoals Laurens en Gert leerden de overtuigingen van hun consumenten kennen, en de groep kreeg begrip voor hun werk en levensstijl. Andere deelnemers werkten juist aan een case waarbij ze met uitdagingen van de agrarische wereld in contact kwamen, zoals de overlast van wilde ganzen of het tekort aan arbeidskrachten op het land. Als deelnemer word je lid van een hecht netwerk dat voor je klaarstaat en allerlei activiteiten onderneemt, ook na de academie.

De SFYN Academie heeft me laten zien wat de kracht van verbinden inhoudt. Niet polariseren, maar samen in gesprek komen. Het netwerk is een warm nest van bijzondere jonge mensen waarin gefundeerde discussies plaatsvinden en idealen worden weerlegd.

  • Oud-deelnemer Jonnes Jeuken, biologisch dynamisch boer

Gezocht: de toekomst van ons voedselsysteem

Of je nu werkt in de agrarische sector of niet, we hebben jouw stem nodig! De SFYN Academie is er daarom voor alle jonge mensen met een passie voor wat er op ons bord ligt - ongeacht je ervaring. De Academie is op zoek naar alle perspectieven, (zowel sociaal-culturele als professionele) achtergronden en expertises: alleen samen kunnen we verandering realiseren. De enige voorwaarde is dat je nieuwsgierig bent en wil bijdragen aan positieve verandering in het voedselsysteem.

Het was echt een eye-opener om gesprekken te voeren met mensen buiten mijn bubbel. Ik ben zelf maar een heel klein stukje van de voedselketen, dus is het goed om verder te kijken dan mijn eigen bedrijf.

  • Oud-deelnemer Gert van Roessel, biologisch melkveehouder

Praktische informatie

De SFYN Academie is een project van Slow Food Youth Network Nederland. De 15de editie start in januari 2025, en je kunt je aanmelden tussen 1 september en 31 oktober. Uit de aanmeldingen zal een selectie plaatsvinden. Het programma duurt een half jaar en bestaat uit een openingsweekend, zes themadagen, en een reis. Daarbuiten werk je in een groepje aan een case, die worden afgesloten tijdens de slotdag. Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud, hebben een vurige passie voor voedsel.  Of je nu nog studeert of werkzaam bent, direct of indirect in de voedselketen, elke stem telt. Bekijk alle voorwaarden en informatie op www.sfyn.nl/academie.

Schrijf je in op www.sfyn.nl/academie of via het aanmeldformulier!

  • Op dinsdag 15 oktober vindt er een online informatie-uurtje plaats om al je vragen te stellen. Meer informatie hier!
  • Wil je dit bericht delen met andere potentiële voedselveranderaars in jouw omgeving? Je collega, zus, buurman, favoriete barista, kleindochter, of schoonzoon bijvoorbeeld? Dankjewel!
  • Heb je een vraag? Neem contact op met Sterre van de Ven via academie@sfyn.nl.
  • Meer weten over SFYN Nederland? Volg ons op Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn of via onze nieuwsbrief of  www.slowfoodyouthnetwork.nl.

Download PDF

Aug 30, 2023 3:10 PM