GLASTUINBORD: SPEEL HET SPEL EN LEER ELKAAR EN DE TUINBOUWSECTOR KENNEN

Gepost:
10.9.2024
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Foto's: Studio pur sang

De Slow Food Youth Network Academie 2024 zit erop! Voor de veertiende keer reisden 25 jonge professionals samen door het Nederlandse voedsellandschap en werkten ze vanuit verschillende perspectieven aan een écht voedselvraagstuk van een opdrachtgever uit het voedselsysteem.

Heeft jouw organisatie ook een uitdaging die vraagt om frisse, innovatieve ideeën? Laat het SFYN netwerk voor jou werken! Meer informatie en aanmelden: www.sfyn.nl/samenwerken.

Wil jij je ook vastbijten in een voedselvraagstuk? Je kunt je NU inschrijven voor de volgende editie van de SFYN Academie. Meer informatie en aanmelden kan via www.sfyn.nl/academie

De toekomst van tuinbouw

De tuinbouwsector is enorm efficiënt en innovatief, maar vaak een afzonderlijke 'bubbel', los van het resterende voedselsysteem en de samenleving. Er is weinig erkenning voor de inspanningen van telers en tuinen als toekomstbestendige voedselproducenten. Om de vraag te beantwoorden hoe de glastuinbouw haar kennis en relevantie beter kan uitwisselen met het voedselsysteem en de samenleving, werd de SFYN Academie ingeschakeld.

Op pad door het systeem

Hoe kan de tuinbouwsector haar steeds relevantere rol in de voedseltransitie definiëren en hoe kan ze hierover naar buiten communiceren en handelen aan de beoogde doelgroep? Dat was de vraag aan Doortje Visser van Unilever, Daan Aveskamp van Plant FWD, onderzoeker Sylke van Duijnen , activist Sarah van Buren, en ondernemer Bor Romers.

Foto: Studio pur sang

Wat is die voedseltransitie?

Met de SFYN Academie reisden zij door het voedselsysteem en vroegen zich af wat die benoemde voedseltransitie eigenlijk inhoudt. Naast gesprekken met vissers, boeren, ondernemers en wetenschappers, bezochten ze ook familiebedrijven in de tuinbouwsector, waar trots en ondernemerschap de boventoon voeren, en zagen met hun eigen ogen de innovatie en mogelijkheden van de sector.

“Ik vind het geweldig dat onze casegroep uit zoveel verschillende persoonlijkheden en achtergronden bestaat. Wat een inspirerende mensen, ik ben op allerlei vlakken uitgedaagd door de verschillende perspectieven die ze meebrachten.” - Daan Aveskamp, deelnemer SFYN Academie.

Een andere invalshoek

Met deze ervaringen op zak, en door de workshops van ontwerpbureaus Reframing Studio en OneUp, bleek dat er een andere vraag moest worden gesteld: hoe kan de tuinbouwsector hun kennis en expertise uitwisselen met andere voedselproducerende sectoren om de uitdagingen in de voedseltransitie aan te gaan? Uit deze vraag ontstonden vier concepten waaruit de opdrachtgever kon kiezen. Van een glastuinbouwgala tot een forum en van een tuinbouwtraineeship tot een serious game.

“Het enthousiasme en de verwondering van ons team over de glastuinbouwsector waren een enorme bron van inspiratie. De opdracht was om groots te dromen, en dat is absoluut gelukt! Met het spel, dat nu al volop wordt gespeeld, zal  de bubbel van de glastuinbouw verder worden doorbroken. De hitte van het spel haalt de politiek uit het gesprek. We kijken uit naar de volgende groep SFYN’ers die aan de slag gaat met een nieuwe casus! Ook tuinbouwjongeren zijn van harte welkom!” - Natasja van der Lely, Greenport West-Holland

Het liefst wilden de opdrachtgevers met alle vier de concepten aan de slag - maar uiteindelijk werd er gekozen voor de serious game: Glastuinbord. Een spel om mensen samen te brengen, en de mogelijkheid te bieden tot dialoog en kennisuitwisseling. 

Glastuinbord

Er volgde een ontwerpproces en zo werd er een écht bordspel gecreëerd. Hiermee leer je de sector en de gezichten van het voedselsysteem kennen en verwonder je over de wereld van de glastuinbouw. Al spelend ontdek je de uitdagingen en kansen in de land- en tuinbouw en leren jongeren van binnen en buiten de sector elkaars leefwereld kennen. 

Wil je meer weten over Glastuinbord? Neem contact op met Daan Aveskamp via LinkedIn.

//

Over SFYN

Het Slow Food Youth Network (SFYN) Nederland is een sterk en groeiend netwerk van ambitieuze, getalenteerde jonge mensen die zich inzetten voor een eerlijk en duurzaam voedselsysteem. Om de verandering te versnellen, organiseren wij al veertien jaar de SFYN Academie: een uitdagend traject waarin een interdisciplinaire kijk op voedsel en op ons voedselsysteem wordt geboden. Van landbouwbeleid tot veehouderijsystemen, van consumptiegedrag tot fabriek; door middel van sprekers, excursies, workshops en discussies leren onze deelnemers het voedsellandschap op nieuwe manieren bekijken. 

Samenwerken aan een case

‍Zo divers als ons programma zijn ook de deelnemers. De Academie brengt beleidsmakers, koks, wetenschappers, technologen, akkerbouwers, marketeers, studenten, managers en ondernemers bij elkaar. Samen werken zij aan een praktisch voedselvraagstuk uit de keten. De combinatie van verschillende achtergronden, opvattingen en invalshoeken zorgt voor nieuwe kennis, verbindingen en ideeën. Heeft jouw bedrijf of organisatie een vraagstuk voor SFYN? Meld je aan als opdrachtgever!

Download PDF

Sep 12, 2024 10:01 AM