Foto's: Studio pur sang
De Slow Food Youth Network Academie 2024 zit erop! Voor de veertiende keer reisden 25 jonge professionals samen door het Nederlandse voedsellandschap en werkten ze vanuit verschillende perspectieven aan een écht voedselvraagstuk van een opdrachtgever uit het voedselsysteem. Academie-alumnus Klaas-Jan Bruins wist hier wel raad mee vanuit boerencoöperatie Eko-Holland: hoe kan de coöperatie er zijn voor haar leden en een toekomstbestendige identiteit neerzetten?
Heeft jouw organisatie ook een uitdaging die vraagt om frisse, innovatieve ideeën? Laat het SFYN netwerk voor jou werken! Meer informatie en aanmelden: www.sfyn.nl/samenwerken.
De eenentwintigste eeuw staat in het teken van een transitie van ons voedselsysteem. Er worden steeds meer vragen gesteld over de identiteit van de boer en het toekomstbeeld van de Nederlandse landbouw. En de druk loopt alleen maar op, ook voor de biologische veehouder. Des te belangrijker is het om een thuisbasis te hebben waar boeren zich gehoord voelen. Boerencoöperaties zoals Eko Holland staan op een kantelpunt: hoe kunnen ze toekomstbestendig zijn in een wereld waarvan de toekomst helemaal niet helder is? Met deze vraag gingen vijf deelnemers van de SFYN Academie aan de slag.
Wie zijn die boeren?
Om inzicht te krijgen in het ledenbestand van Eko Holland, nam de groep interviews en enquêtes af en ging ze op bezoek bij verschillende boeren. Zo kregen boer Gert, broeikasgasemissies-expert Natalie, consultant Maarten, en voedselsysteemexperts Evi en Ada een beeld van de 250 biologische melkveehouders die zijn aangesloten bij Eko Holland. De manier van boeren binnen de coöperatie beslaat het hele biologische spectrum: de leden variëren van grotere productiegerichte boeren, tot kleinere, natuurinclusieve boeren. De helft doet aan agrarisch natuurbeheer, gaat verder dan huidige bionormen en heeft allerlei nevenactiviteiten op het erf.
“Door met de boeren in gesprek te gaan heb ik leren inzien dat alle types bioboeren elkaar nodig hebben en een cruciale rol spelen in de biotransitie” - Ada, deelnemer SFYN Academie.
Melk op Maat
Hoe kan Eko Holland een identiteit vormen om voor al deze diverse leden een relevante boerencoöperatie te zijn, nu, en over 10 jaar nog steeds? Op basis van de onderzoeksresultaten werd er een visie ontwikkeld; een strategie waarbij de coöperatie een actieve houding aanneemt naar de politiek, retail en consument, en korte metten maakt met het versplinterd idee van de biologische wereld. Biologisch moet worden gepresenteerd als dé oplossing voor complexe hedendaagse vraagstukken: over stikstof, bodemkwaliteit, biodiversiteit, gezondheid en dierenwelzijn.
“De samenwerking was prima! De groep toonde enthousiasme en inzet om zich de context van onze coöperatie eigen te maken. Dat werd heel erg gewaardeerd” - Klaas-Jan Bruins
Eko Holland is de enige coöperatie die alléén maar biologisch produceert, en daarom als geen ander het verhaal kan vertellen van biologisch. Een verenigd verhaal over biologisch en de sleutelpositie die Eko Holland en haar leden hebben in de biotransitie.
Samenwerking
Juist door hun verschillende perspectieven kon deze groep kritisch kijken naar dit complexe vraagstuk. Het bedrijf van Gert en zijn familie is ook aangesloten bij Eko Holland: door een ervaringsdeskundige in het team te hebben kon de groep zich inleven in de leden van de coöperatie. Hun perspectieven vanuit de antropologie, de publieke sector, én de Rabobank zorgden voor begrip voor zowel de culturele dynamiek in de coöperatie, de organisatorische uitdagingen, en de economische vatbaarheid binnen de sector. Tijdens het werken aan de case reisde de groep samen door het Nederlands voedsellandschap met de SFYN Academie.
Wil je meer weten over Eko Holland? Neem contact op met Ada Korteknie via LinkedIn.
//
Over SFYN
Het Slow Food Youth Network (SFYN) Nederland is een sterk en groeiend netwerk van ambitieuze, getalenteerde jonge mensen die zich inzetten voor een eerlijk en duurzaam voedselsysteem. Om de verandering te versnellen, organiseren wij al veertien jaar de SFYN Academie: een uitdagend traject waarin een interdisciplinaire kijk op voedsel en op ons voedselsysteem wordt geboden. Van landbouwbeleid tot veehouderijsystemen, van consumptiegedrag tot fabriek; door middel van sprekers, excursies, workshops en discussies leren onze deelnemers het voedsellandschap op nieuwe manieren bekijken.
Samenwerken aan een case
Zo divers als ons programma zijn ook de deelnemers. De Academie brengt beleidsmakers, koks, wetenschappers, technologen, akkerbouwers, marketeers, studenten, managers en ondernemers bij elkaar. Samen werken zij aan een praktisch voedselvraagstuk uit de keten. De combinatie van verschillende achtergronden, opvattingen en invalshoeken zorgt voor nieuwe kennis, verbindingen en ideeën. Heeft jouw bedrijf of organisatie een vraagstuk voor SFYN? Meld je aan als opdrachtgever!
Aug 24, 2024 10:49 AM