Vandaag in de spotlight: oud-academiedeelnemer Bor Romers! In deze blog beantwoord hij een aantal vragen over zijn deelname en laat hij zien hoe de SFYN Academie hem deel heeft gemaakt van een netwerk vol voedselveranderaars.
Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Bor Romers, 22 jaar en betekenisvol ondernemer (Pluk Proef Praat) waarbij ik mensen op een toegankelijke manier de natuur laat ervaren.
Waarom zou je als student of ondernemer mee doen aan de academie?
Ik heb deelgenomen aan de academie tijdens mijn afstudeerjaar (management van de leefomgeving aan de HAS), dit was pittig maar bood tegelijkertijd een waardevolle manier om mijn leertraject zelf vorm te geven. Ik ervaarde tijdens de academie namelijk regelmatig overlap met mijn studie. De praktijkervaring gaf daarmee diepgang aan de interesse die vanuit mijn studie gevormd werd. Als ondernemer gaf het mij de ondersteunende praktijkervaring, zo zag ik welk belang het onderwerp heeft waarvoor ik me inzet.
Wat is SFYN voor jou?
Na afloop van de academie zag ik hoe bijzonder het netwerk aan mensen is dat je opbouwt tijdens de academie, deze mensen willen jou stuk voor stuk helpen om impact te maken omdat iedereen dezelfde onderliggende ambitie heeft. Het is een inspiratiebron van verschillende perspectieven en een schat aan kennis en liefde.
Wat betekent het voor jou dat je deelname gesponsord is door de HvA?
Als student snak je naar nieuwe inspiratie en ervaringen in het werkveld, je bent namelijk pas net de wereld aan het ontdekken. Echter komt bij het studentenleven ook de financiële realisatie van huur, eten, sporten en vrije tijd. Geld kan soms teveel grip op je leven krijgen, en dat is jammer. Zelf ben ik daarom dankbaar dat ik zonder financiële druk dit onwijs waardevolle traject heb mogen doorlopen. Het was een ware ontdekkingsreis waarin ik mezelf tegenkwam in een omgeving waar ik me eerst nog niet bewust van was.
Het is bijzonder om oog in oog te kunnen staan met problematieken waar we vandaag de dag tegenaan lopen in ons voedsel systeem. Juist door een probleem zelf te ervaren ontstaat een verlangen om het op te lossen, je vormt ambitie en gaat aan de slag om je in te zetten voor je omgeving.
Ik kwam er tijdens de SFYN achter dat voeding ontzettend verbindend werkt. Na de SFYN academie ben ik dan ook met nieuwe inspiratie verder gegaan met mijn onderneming "Pluk Proef Praat" verder vorm te geven. Ik laat met mijn concept mensen door middel van voeding op een toegankelijke manier de natuur ervaren. En krijg onwijs veel energie om andere mensen hiermee te inspireren.
Je zegt dat je door de academie praktijkervaring hebt opgedaan over de thema's van je studie. Kan je hier een concreet voorbeeld van geven/anekdote over opschrijven?
Mijn studie "Management van de leefomgeving" is breed, we hebben het over de energietransitie, water transitie, klimaattransitie, vergroening in de stad en natuurlijk de transitie van ons voedsel landschap.
Binnen het kader voedsel passeren veel van deze thema's de revue. Zo kwam ik tijdens de SFYN academie langs voedselbossen, die bezig zijn met water beter vasthouden maar tegelijkertijd ook gezond voedsel produceren. Ik zag bij de glastuinbouw dat er steeds meer innovatie wordt ontwikkeld gericht op het besparen en gebruiken van duurzame energie. Ook kwamen we bij biologische en biodynamische boeren die op een duurzame manier met het landschap willen omgaan, zoals het gebruik van strokenteelt en inzetten op biodiversiteit en zo hun omgeving klimaat robuust maken.
Maar daarnaast wordt je ook geconfronteerd met de vraag van de consument, zo kwam tijdens een bezoek aan een varkens slachterij naar voren dat de wereldwijde vraag naar vlees de komende jaren nog zal gaan stijgen. Dit zijn ontwikkelingen waar je na de academie je meer bewust van wordt en wellicht energie voelt om aan een of meerdere van deze vraagstukken bij te dragen.
Wat was jouw hoogtepunt van de academie?
Het in de praktijk mogen ervaren hoe het voedselsysteem functioneert, is ontzettend waardevol. Ik liep tegen feiten aan die me motiveren om iets in het werkveld neer te zetten. Zo gaf het mij richting in wat voor werk ik in de maatschappij wil gaan verrichten.
Hoe zou je de academie in één woord omschrijven?
Veranderend!
Ben jij student (of net afgestudeerd) en heb je net als Bor behoefte aan een netwerk, diepgang en praktijkervaring naast je studie? Doe mee aan de SFYN Academie en laat de akker, de zee, en de rest van het voedsellandschap je leerschool zijn. De aanmeldingen voor de SFYN Academie 2025 zijn nu geopend: meld je aan via sfyn.nl/academie!
Vind jij de missie van SFYN belangrijk en wil je een deelname sponsoren? Neem dan contact op met onze academiecoördinator Sterre via academie@sfyn.nl.
Sep 23, 2024 1:04 PM